Κοσμος

Ρωσικό «σόου» με Ουκρανούς αιχμαλώτους στην τηλεόραση

Παραδέχονται την «προκλητικότητα» του Κιέβου στη Θάλασσα του Αζόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20379619.jpg
© EPA/ARTUR SHWARZ

Δηλώσεις από τους τρεις συλληφθέντες Ουκρανούς ναυτικούς έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. Πρόκειται για ναυτικούς που συνελήφθησαν κατά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την περασμένη Κυριακή ανοιχτά της Κριμαίας.  

Ένας από τους συλληφθέντες, ο Βολοντίμιρ Λισόβγι, δηλώνει στη ρωσική τηλεόραση ότι είχε γνώση της «προκλητικής φύσης» των ενεργειών της Ουκρανίας.

Ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας τόνισε ότι οι άνδρες του εξαναγκάστηκαν να πουν ψέματα από τους Ρώσους.

Στο μεταξύ δικαστήριο της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαία διέταξε την κράτηση των πρώτων δύο εκ των 24 συλληφθέντων Ουκρανών για 60 ημέρες.  

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν αργά το βράδυ της Δευτέρας (26/11) την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία. Παράλληλα, ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ