- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Οπλισμένοι «μόνο με ρόπαλα» οι στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό
Ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια με τα καραβάνια μεταναστών
Οι αμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό καθώς πλησιάζουν διάφορα καραβάνια μεταναστών ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα, δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.
Το Πεντάγωνο έλαβε την Τρίτη νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη σε περίπτωση βιαιοτήτων, διευκρίνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Πάντως, ακόμα κι αν στρατιώτες κληθούν για υποστήριξη σε περίπτωση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων διά της βίας, «κανένας στρατιωτικός δεν θα φέρει οπλισμό», διαβεβαίωσε. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα, προκάλεσε πολεμική δηλώνοντας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι άνδρες του αμερικανικού στρατού θα άνοιγαν πυρ εναντίον των μεταναστών εάν αυτοί οι τελευταίοι τους πέταγαν πέτρες.
«Αν πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, τους λέω θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», είχε πει ο Ρεπουμπλικάνος. Αλλά μία ημέρα αργότερα, ανασκεύασε αυτή τη δήλωση διαβεβαιώνοντας πως οι αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα πυροβολούσαν» τους μετανάστες.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για τη διάρκεια της ανάπτυξης — αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως τη 15η Δεκεμβρίου — καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί από την (εξέλιξη που θα έχει η) αποστολή».
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».
Ανάλογα με το αίτημα της Νίλσεν, ο στρατός μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να θέτει υπό προσωρινή κράτηση μετανάστες, αλλά όχι να τους συλλαμβάνει. Η κράτησή τους θα διαρκεί «λεπτά, όχι ώρες» πριν παραδοθούν στη συνοριοφυλακή, κατά τον Μάτις.
Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο έλεγε ότι οι αμερικανοί στρατιωτικοί δεν θα έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους μετανάστες.
Ο Μάτις υπολόγισε σε 5.764 τον αριθμό των στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, που προστέθηκαν στους 2.100 άνδρες της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν ήδη εκεί. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε 72 εκατομμύρια δολάρια, όμως «είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί», πρόσθεσε.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι μνημόνιο της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι έδωσε στον Μάτις εξουσιοδότηση να διατάξει την προστασία των συνοριοφυλάκων και, εάν χρειαστεί, την καταφυγή σε θανατηφόρα βία, σε μέσα ελέγχου πλήθους, προσαγωγές και έρευνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.