- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Εγκρίθηκαν δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια κατά των «fake news»
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και δημοσιογραφικών ενώσεων
Αφού η Γερουσία της Γαλλίας τα απέρριψε κατηγορηματικά δύο φορές και διαπιστώθηκε απόλυτη αδυναμία εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, εγκρίθηκαν εντέλει από τους βουλευτές οι δύο αμφιλεγόμενες προτάσεις νόμου που ήθελε να κυρωθούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να καταπολεμηθεί η διασπορά των «ψευδών ειδήσεων» σε προεκλογικές περιόδους.
Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά την Τρίτη, με την ψήφισή τους στο σύνολο από την Εθνοσυνέλευση, τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την παραπληροφόρηση σε προεκλογικές περιόδους, τις διατάξεις των οποίων όμως κόμματα της αντιπολίτευσης και δημοσιογραφικές ενώσεις χαρακτηρίζουν «αναποτελεσματικές» και «δυνητικά επικίνδυνες».
Τα δύο σχέδια νόμου, το ένα εκ των οποίων έχει θεσμικό χαρακτήρα, αφού αφορά την οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, και το άλλο είναι κοινό, επιτρέπουν σε έναν υποψήφιο ή σε ένα κόμμα να προσφεύγει ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης και να ζητεί να σταματά η μετάδοση «ψευδών πληροφοριών» τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή μιας εθνικής εκλογικής διαδικασίας — ο όρος παραπέμπει στις προεδρικές εκλογές, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και στις ευρωεκλογές. Επιβάλλουν επίσης στις διαδικτυακές πλατφόρμες (ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter κ.ά.) την υποχρέωση της διαφάνειας όταν αναρτάται από χρήστες τους πληρωμένο περιεχόμενο.
Το πρώτο σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με 183 ψήφους υπέρ έναντι 111 κατά, αφού είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας (του κόμματος LREM του Μακρόν και του MoDem). Το δεύτερο εγκρίθηκε με 347 ψήφους έναντι 204. Η δεξιά και η αριστερά τα καταψήφισαν ή απείχαν, κάνοντας λόγο για δύο «ανώφελα» νομοσχέδια κι επισημαίνοντας τον «κίνδυνο» που ελλοχεύει για την ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιογραφικές ενώσεις και συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί εναντίον αυτών των σχεδίων νόμου, καθώς εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο «λογοκρισίας».
Ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ τάχθηκε όπως και η προκάτοχός του υπέρ της αμφιλεγόμενης ιδέας ότι η γαλλική δικαιοσύνη πρέπει να εμποδίζει τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, πρωτίστως μέσω του Διαδικτύου.
Αυτή η χειραγώγηση «δεν είναι απλά μια απειλή, αλλά μια πραγματικότητα (...) που είναι πλέον εδραιωμένη», τόνισε ο Ριστέρ, χαιρετίζοντας τα δύο νομοσχέδια, που κινούνται κατ' αυτόν «στη σωστή κατεύθυνση».
Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ήθελε να «εξελιχθούν» τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας για «να προστατευθεί η δημοκρατική ζωή από τις ψευδείς ειδήσεις». Στο στόχαστρο του γάλλου προέδρου είχαν βρεθεί ιδίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, με τα οποία ο Μακρόν είχε έλθει σε σύγκρουση κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2017.
Τα νομοσχέδια πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
Πηγές: Le Monde, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την αποκαλούσε σε συνομιλίες με άλλους άνδρες - πελάτες «νεκρό κρέας»
Τι γίνεται όταν το ακροατήριο δεν ακούει να μιλάνε τη γλώσσα του;
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.