- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαριές απώλειες για τη Μέρκελ στην Έσση - Άλμα για τους Πράσινους
Δείχνουν τα πρώτα έξιτ πολ από τις κρατιδιακές εκλογές
Μεγάλες απώλειες για το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εντυπωσιακή άνοδο για τους Πράσινους δείχνουν τα πρώτα έξιτ πολ από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).
Μόνο με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση, σύμφωνα όμως μόνο με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος .
Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι 23 και οι Φιλελεύθεροι (FDP).
Θα μπορούσε λοιπόν να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κατ' επανάληψη επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ωστόσο η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Έσση θα «έλυνε» πιθανότατα τα χέρια - και την γλώσσα - των επικριτών της, ενώ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν ζητούν τώρα την αποχώρησή της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.