- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κολομβία: 342.000 δάσκαλοι και καθηγητές απεργούν για μια καλύτερη δημόσια παιδεία
8,5 εκατομμύρια μαθητές και σπουδαστές δεν πήγαν στις τάξεις
Χιλιάδες καθηγητές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Κολομβίας την Τρίτη, στο πλευρό των μαθητών που διαδήλωσαν για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να απαιτήσουν να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία.
«Ζητάμε η κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη δημόσια εκπαίδευση στην Κολομβία (...) να τιμήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν την περασμένη (σχολική) χρονιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέλσον Αλαρκόν, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (FECODE), που κάλεσε στις διαδηλώσεις και προκήρυξε 24ωρη απεργία.
Σύμφωνα με τη FECODE, 342.000 δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία της Τρίτης, ενώ 8,5 εκατομμύρια μαθητές και σπουδαστές δεν πήγαν στις τάξεις.
Ο Αλαρκόν κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του δεξιού νέου προέδρου Ιβάν Ντούκε, που ανέλαβε την εξουσία την 7η Αυγούστου, δεν εννοεί να τηρήσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν τον Ιούνιο με την κυβέρνηση του προκατόχου του, του κεντροδεξιού Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Βάσει αυτών των συμφωνιών, το Κράτος της Κολομβίας δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί σε δέκα χρόνια καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, από τους παιδικούς σταθμούς ως τα δευτεροβάθμια σχολεία, θα παρατείνει τη σχολική ημέρα, θα φροντίσει να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ισοσκελίσει τα ελλείμματα του τομέα.
Η υπουργός Παιδείας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε «διάλογο» και απαίτησε να μην παραβιάζουν το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για έξι συναντήσεις με αντιπροσωπείες της FECODE τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Ο πρόεδρος Ντούκε διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση του προκατόχου του ότι του παρέδωσε «εξουθενωμένα» τα δημοσιονομικά της χώρας των Άνδεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.