- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Κολομβία: 342.000 δάσκαλοι και καθηγητές απεργούν για μια καλύτερη δημόσια παιδεία
8,5 εκατομμύρια μαθητές και σπουδαστές δεν πήγαν στις τάξεις
Χιλιάδες καθηγητές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Κολομβίας την Τρίτη, στο πλευρό των μαθητών που διαδήλωσαν για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να απαιτήσουν να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία.
«Ζητάμε η κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη δημόσια εκπαίδευση στην Κολομβία (...) να τιμήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν την περασμένη (σχολική) χρονιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέλσον Αλαρκόν, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (FECODE), που κάλεσε στις διαδηλώσεις και προκήρυξε 24ωρη απεργία.
Σύμφωνα με τη FECODE, 342.000 δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία της Τρίτης, ενώ 8,5 εκατομμύρια μαθητές και σπουδαστές δεν πήγαν στις τάξεις.
Ο Αλαρκόν κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του δεξιού νέου προέδρου Ιβάν Ντούκε, που ανέλαβε την εξουσία την 7η Αυγούστου, δεν εννοεί να τηρήσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν τον Ιούνιο με την κυβέρνηση του προκατόχου του, του κεντροδεξιού Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Βάσει αυτών των συμφωνιών, το Κράτος της Κολομβίας δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί σε δέκα χρόνια καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, από τους παιδικούς σταθμούς ως τα δευτεροβάθμια σχολεία, θα παρατείνει τη σχολική ημέρα, θα φροντίσει να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ισοσκελίσει τα ελλείμματα του τομέα.
Η υπουργός Παιδείας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε «διάλογο» και απαίτησε να μην παραβιάζουν το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για έξι συναντήσεις με αντιπροσωπείες της FECODE τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Ο πρόεδρος Ντούκε διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση του προκατόχου του ότι του παρέδωσε «εξουθενωμένα» τα δημοσιονομικά της χώρας των Άνδεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τσαρλς Σπένσερ χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αυτόπτη μάρτυρα της ιστορίας» και καταγράφει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα
Τι ακούσαμε και τι δεν ακούσαμε για το μέλλον της Ευρώπης από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Τα χρήματα θα διατεθούν στο ίδρυμα της ηθοποιού για την προστασία των ζώων
Κρατήσεις χωρίς δίκη και καταγγελίες για βασανιστήρια
Τα νέα αποκαλυπτικά έγγραφα
Όλα τα βλέμματα στη συνάντησή τους
Οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται, καθώς αγνοείται η τύχη έξι ανθρώπων έπειτα από κατολισθήσεις
Ένα μεγάλο ερώτημα "What If..." της ιστορίας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο συμβιβασμός ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του deal των 111 δισ. δολαρίων
Μόλις το 17% εγκρίνει τους χειρισμούς για την ακρίβεια
Η μάχη με την εξάρτηση και ο αιφνίδιος θάνατος στα 27
Τι υποστηρίζει ο δικαστής
Παρότι έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Αμερικανό πρόεδρο
Ανάμεσα τους δυο γυναίκες
Πώς σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία
«Εξέγερση» των ΜΜΕ στις ΗΠΑ
Γιατί Μπέρνι Σάντερς και Στιβ Μπάνον φοβούνται το ίδιο πράγμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.