- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυξάνονται οι πιθανότητες «να τα βρούμε» με το Λονδίνο για το Brexit, δηλώνει ο Γιούνκερ
Τουσκ: Εφικτή μια συμφωνία έως το τέλος του 2018
Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Βρετανία πιθανόν να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Θετικός ήταν από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε πιθανό να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο ως το τέλος του 2018. Μιλώντας στο περιθώριο διάσκεψης στην Κρακοβία της Πολωνίας ο Τουσκ είπε: "Θα προσπαθήσουμε γι αυτό τον Οκτώβριο...και θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου". Δύο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Τουσκ είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας.
Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στις 17 Οκτωβρίου, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επισημαίνει το AFP, οι προθεσμίες στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ είναι κατά παράδοση ελαστικές και ο Γιούνκερ είπε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει τον Νοέμβριο.
"Θεωρώ ότι η πιθανότητα επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αλλά δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε αν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες τον Οκτώβριο. Αν όχι, θα το κάνουμε τον Νοέμβριο", είπε ο Γιούνκερ σύμφωνα με την εφημερίδα Standard.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει προσκληθεί να μιλήσει στους ομολόγους της των χωρών-μελών της ΕΕ, πριν από το κρίσιμο δείπνο εργασίας που θα έχουν οι "27" στις 17 Οκτωβρίου.
Διπλωμάτες έχουν προτείνει ολονύχτιες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών προκειμένου να εγκρίνουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας ενώσο θα βρίσκονται ακόμη στις Βρυξέλλες για τα άλλα θέματα της συνόδου, δηλαδή το μεταναστευτικό και θέματα ασφάλειας.
Στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις πριν από λίγες ημέρες η Μέι κάλεσε το κόμμα της, το οποίο είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς του Brexit και στους μετριοπαθείς, να ενωθούν στηρίζοντας την διαπραγματευτική της γραμμή στη διάρκεια αυτής της "σκληρότερης φάσης" των συνομιλιών, όπως την χαρακτήρισε.
Ο Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και στις δύο πλευρές.
"Θεωρώ ότι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από το σενάριο 'διαζύγιο χωρίς συμφωνία' ", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. "Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά η πρόθεσή μας παραμένει να καταλήξουμε σε συμφωνία με την βρετανική κυβέρνηση".
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε θέση μάχης οι «δελφίνοι» με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές 2028
Οι φόβοι για νέα στρατιωτικά πλήγματα και οι πιέσεις για διπλωματική λύση
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται εδώ και καιρό για την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης στο έδαφός της
Η αύξηση αφορά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου στο πλευρό του Βανς
Η Επιτροπή αξιοποιεί εσωτερικά νέα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» τη νομοθετική διαδικασία
Σε ποιες χώρες σήμανε συναγερμό
H υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών
Η περίεργη εξαφάνιση που ερευνούν οι αστυνομικοί στη Τζόρτζια
Θεώρησε την προσθήκη «προσβολή για την κουλτούρα του» - Έχασε και τη δικαστική μάχη
«Δε με νοιάζει τι λες, δεν ψηφίζεις στο Μίσιγκαν» - Viral βίντεο με τον νεοεκλεγέντα γερουσιαστή
Στο επίκεντρο εμπόριο, Ταϊβάν και γεωπολιτικός ανταγωνισμός
Το 17,5% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να απεργήσει
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.