Κοσμος

Amazon: Γιατί ο Τζεφ Μπέζος διπλασίασε τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων του

Ωφελούνται περισσότεροι από μισό εκατ. εργαζόμενοι - Ο ρόλος που έπαιξε το κίνημα «Πολεμάμε για τα 15»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
amazon2342342.jpg
©EPA/MICHAEL NELSON

Σε 15 δολάρια την ώρα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους της Amazon στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η αύξηση αφορά τους υπαλλήλους πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και το εποχιακό προσωπικό, και τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου θα ωφεληθούν από τις αλλαγές.

Οι μισθολογικές αυξήσεις έρχονται εν μέσω έντονων πιέσεων από το κίνημα «Πολεμάμε για τα 15», το οποίο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος σε περιοχές των ΗΠΑ, ωθώντας την Amazon να αλλάξει πολιτική στον μισθολογικό τομέα.

Έτσι, περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι πλήρους και μερικής απασχόλησης, 100.000 εποχικοί, 40.000 στη Μεγάλη Βρετανία, συν τους 50.000 που θα προσληφθούν για να στελεχώσουν τα νέα κεντρικά γραφεία της Amazon, θα δουν τον μισθό τους να διπλασιάζεται.

Τζεφ Μπέζος: Θέλουμε να ηγηθούμε

«Ακούσαμε τους επικριτές μας, σκεφτήκαμε τι θέλαμε να κάνουμε και αποφάσισα ότι θέλουμε να ηγηθούμε», δήλωσε ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, προσθέτοντας: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την αλλαγή και ενθαρρύνουμε τους ανταγωνιστές μας και άλλες μεγάλες εταιρείες να μας ακολουθήσουν».

clemens-bilan.jpg
©EPA/CLEMENS BILAN

«Θα δουλέψουμε για να κερδίσουμε την υποστήριξη του Κογκρέσου για την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού. Ο σημερινός κατώτατος μισθός των 7,25 δολαρίων την ώρα θεσπίστηκε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα» ανέφερε από τη μεριά του σε δηλώσεις του ο Τζέι Κάρνεϊ, αντιπρόεδρος της Amazon για τις παγκόσμιες εταιρικές υποθέσεις (και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ομπάμα).

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, η Retailer Target Corp είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό της στα 11 δολάρια την ώρα, υποσχόμενη ότι μέχρι το 2020 θα τον έχει αυξήσει στα 15 δολάρια. Παράλληλα, και η Walmart, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως ανέβασε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 11 δολάρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ