- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαρνιέ για Brexit: Ο Οκτώβριος θα είναι «η ώρα της αλήθειας»
O χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθύμισε την Τρίτη ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την αποχώρηση του ΗΒ, αποκαλώντας τον Οκτώβριο την «ώρα της αλήθειας».
Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.
«Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας», είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».
Το σενάριο το Brexit να γίνει τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό». Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι κανόνες της ΕΕ θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στην κίνηση αγαθών, προσώπων και την προσφορά υπηρεσιών από τη μια πλευρά στην άλλη και ενδεχομένως χαοτική κατάσταση.
«Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το Μπρέξιτ είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή», τόνισε ο Τουσκ στο κείμενο της επιστολής του προς τους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.