- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Aquarius κατευθύνεται και πάλι προς την κεντρική Μεσόγειο
Επειτα από ακινητοποίηση 19 ημερών
Αφού πέρασε 19 ημέρες ακινητοποιημένο στην Μασσαλία προσπαθώντας να βρει νέα σημαία, το πλοίο Aquarius απέπλευσε απόψε με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο, όπου θα αναλάβει και πάλι την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ανακοίνωσε η SOS Mediterranee που έχει ναυλώσει το πλοίο μαζί με την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Το Aquarius θα χρειασθεί τρεις ημέρες για να φθάσει στην ζώνη των επιχειρήσεων διάσωσης, απέναντι από την Λιβύη, δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης Λόρα Γκαρέλ.
UPDATE #Aquarius riprende il mare in direzione acque internazionali dopo un lungo scalo tecnico a #Marsiglia. Saranno necessari almeno 3 giorni di navigazione prima di raggiungere la zona di ricerca e soccorso nel #Mediterraneo centrale. #TogetherForRescue pic.twitter.com/OS06r0Rv7N
— SOS MEDITERRANEE ITA (@SOSMedItalia) September 15, 2018
Το πλοίο αναγκάσθηκε να δέσει στο λιμάνι της Μασσαλίας στις 27 Αυγούστου για να αναζητήσει νέο νηολόγιο, αφού το Γιβραλτάρ τού αφαίρεσε την σημαία του.
Η γενική διευθύντρια της οργάνωσης SOS Mediterranee Σοφί Μπο χαρακτήρισε την απόφαση του Γιβραλτάρ «μικροπολιτική». Η ευρωπαϊκή μκο στράφηκε προς τον Παναμά και πλέον θα πλέει υπό παναμαϊκή σημαία και με τον νέο επίσημο όνομα Aquarius 2.
Ο οργάνωση θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιο λιμάνι θα πρέπει να κατευθυνθεί για να μπορέσει να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα έχει διασώσει.
Από τον Ιούνιο και την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Aquarius απαγορεύεται πλέον να πλησιάσει την Κατάνια στην Σικελία, όπως έκανε συνήθως.
Μία πρώτη φορά τον Ιούνιο, το πλοίο αναγκάσθηκε να πλεύσει μέχρι την Βαλένθια για να αποβιβάσει τους 237 διασωθέντες που μετέφερε. Στην συνέχεια τον Αύγουστο κατόρθωσε τελικά να αποβιβάσει 141 επιβάτες στο λιμάνι της Μάλτας.
«Από τον Ιούνιο έχουμε πολύ ισχυρή αύξηση της θνησιμότητας στην θάλασσα», λέει η Σοφί Μπο. «Αν και το 2018 οι αναχωρήσεις είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το ποσοστό της θνησιμότητας είναι πολύ αυξημένο. Για τον λόγο αυτόν μας χρειάζεται επειγόντως ένας μόνιμος, προβλέψιμος, μηχανισμός για να αποφευχθεί κάθε φορά το ίδιο σάγκα των διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφόρων χωρών».
Για το Aquarius, δεν τίθεται θέμα να αποβιβάζει τους διασωθέντες στην Λιβύη, που δεν μπορεί να προσφέρει «ασφαλές λιμάνι», όπως το απαιτεί το Δίκαιο της Θάλασσας, λέει η Σοφί Μπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε 1,5 σελίδα η προκαταρκτική συμφωνία - Τι είπε ο Τζει ντι Βανς
Δεν υπάρχουν επιζώντες
Οι διαβεβαιώσεις Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ και οι αντιρρήσεις της Τεχεράνης
Oι περισσότεροι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
Η κίνηση προκάλεσε σχόλια
Iσραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη έντονη δυσαρέσκεια
«Σώσαμε το Ισραήλ από εξόντωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας
Στο επίκεντρο και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος
Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 64.000 ευρώ
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στήριξη σε Ουκρανία και Μολδαβία
Η ρύθμιση αφορά τόσο νέες αιτήσεις όσο και άδειες παραμονής
Αναμένεται άμεση αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στο Στενό του Ορμούζ
Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat προκαλούν έντονη ανησυχία για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
H κόρη και γιατρός Σόνια Μπέινς έχει συνεργαστεί με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Για συνεργασία με την ICE κατηγορείται ο τεχνολογικός γίγαντας
Οι απαγωγές στο Αφγανιστάν είναι καθημερινότητα και η Σαμπνάμ Νασίμι γράφει γι' αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες
Η απόφαση οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 3.000 υποστηρικτών της
Οι διαμαρτυρίες δεν επικεντρώνονται στο περιεχόμενο των γυρισμάτων
Tο συμβάν σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 κοντά στα βουνά Σαϊέν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.