- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τουρκία: Νέα ψυχρολουσία από το αμερικανικό Κογκρέσο για τα F-35
Παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην πώληση των μαχητικών 5ης γενιάς
Να διατηρήσει τους περιορισμούς στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, αποφάσισε την Πέμπτη η κοινή διάσκεψη Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας στις ΗΠΑ για τον συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου που αφορούν στα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας.
Το τελικό κείμενο -το οποίο θα κληθεί να υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να γίνει νόμος του κράτους- απαγορεύει προσωρινά τη μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών 5ης γενιάς της Lockheed Martin. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Η νέα αυτή εξέλιξη αυξάνει περαιτέρω την πίεση του Κογκρέσου προς την Άγκυρα, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον και να μην προχωρήσει η Άγκυρα στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία μέχρι οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαιώσουν με έκθεσή τους πως η Άγκυρα πληροί τις προϋποθέσεις.
Αντιδρά η Lockheed Martin - Παρέμβαση από τους ομογενείς
Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη, καθώς στην επιτροπή βρισκόταν η Κέι Γκρένγκερ (μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), η οποία εκλέγεται στην περιφέρεια Fort Worth του Τέξας όπου εδρεύει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έλληνες ομογενείς κάλεσαν βουλευτές και γερουσιαστές να μην αφαιρέσουν τη διάταξη από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία.
Σε δήλωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης ανέφερε πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της Κέι Γκρένγκερ, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός πως «η Τουρκία αποτελεί μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα, παρά σύμμαχος».
«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Άγκυρα αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στο Κογκρέσο» ξεκαθάρισε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Η άλλοτε προνομιακή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο κινδυνεύει να γίνει εκλογικό βάρος
20 ετών και 2 μηνών ήταν την Κυριακή ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, όταν έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1.
Υποψίες για οργανωμένη επιχείρηση
Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνοφρυωμένο
Μια διαδεδομένη δεισιδαιμονία συνδέει το γρήγορο φαγητό με εξαντλητικές βάρδιες
Μεταξύ άλλων καμία νίκη σε αμφίρροπες αναμετρήσεις
Η ανάρτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου
Υποχώρηση της Βέρνης από το αίτημα αποζημίωσης προς τη Ρώμη
Αισιοδοξία από την Κομισιόν - Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού στην Ελλάδα
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.