- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Μακρόν ανοίγει τα αρχεία του πολέμου της Αλγερίας και «ψάχνει» μάρτυρες
Με υπουργική απόφαση η πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα ανοίξει τα αρχεία του πολέμου της Αλγερίας για τις περιπτώσεις των χιλιάδων εξαφανισμένων Γάλλων και Αλγερινών, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια και σε ενδεχόμενους μάρτυρες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες.
Παράλληλα, θα διευθετήσει και την υπόθεση του κομμουνιστή αγωνιστή Μορίς Οντέν.
Αναγνωρίζοντας την ευθύνη της Γαλλίας για τον θάνατο του Οντέν, το 1957, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «στο όνομα της αλήθειας θα δοθεί "κατά παρέκκλιση" πρόσβαση στα κρατικά αρχεία σε όλους, στους ιστορικούς αλλά και στις οικογένειες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους.
Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί το πλαίσιο αυτής της πρόσβασης καθώς δεν θα πρόκειται για "γενική παρέκκλιση", δηλαδή δεν θα δοθεί πρόσβαση στο σύνολο των αρχείων του πολέμου, επειδή πολλοί από τους πρωταγωνιστές του, στρατιωτικοί ή πολίτες, είναι ακόμη εν ζωή».
Ο Μακρόν απηύθυνε επίσης έκκληση σε ενδεχόμενους μάρτυρες επειδή «πολλοί στρατιώτες ή πολίτες φύλαξαν στα σπίτια τους έγγραφα, επειδή φοβούνταν ότι θα κατηγορηθούν για προδοσία ή ότι θα διωχθούν ποινικά», ακόμη και αν καλύπτονταν από αμνηστία.
Όμως «δεδομένης της περιπλοκότητας αυτού του πολέμου και το παραμικρό έγγραφο έχει ιστορικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
«Για τον Μορίς Οντέν θα χρειαστεί να μπούμε σε λεπτομέρειες, να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Η ελπίδα είναι ότι ίσως, σε κάποιο έγγραφο, κάπου, θα βρεθεί ποιος ήταν ο υπεύθυνος», εξήγησε.
Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει επίσης στη Γαλλία να ζητήσει από τις αλγερινές αρχές να ανοίξουν με τη σειρά τους τα δικά τους αρχεία, ένα θέμα που έχει ήδη συζητήσει ο πρόεδρος Μακρόν με τον ομόλογό του της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αλλά χωρίς επιτυχία.
Όσον αφορά το άνοιγμα όλων των αρχείων για τον πόλεμο της Αλγερίας, ακόμη και αυτών που καλύπτονται από το στρατιωτικό απόρρητο, το ζήτημα θα εξεταστεί αργότερα.
Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ανακοινώσει προσεχώς μέτρα για την αποζημίωση των χαρκί (Αλγερινοί που πολέμησαν στον γαλλικό στρατό) και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην Αλγερία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.