- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιαπωνία: Βουνά κόπηκαν στα δύο - Μάχη με τον χρόνο για να βρεθούν αγνοούμενοι μες στα ερείπια (εικόνες, video)
Βιβλική καταστροφή: Τεράστιες κατολισθήσεις και γενική διακοπή ρεύματος
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη βόρεια Ιαπωνία για να βρουν επιζώντες στα ερείπια των σπιτιών που καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 300, όπως και τεράστιες κατολισθήσεις και γενική διακοπή ρεύματος.
Φωτογραφίες που ελήφθησαν από αεροπλάνα δείχνουν βουνά να έχουν κυριολεκτικά κοπεί στα δυο από τεράστιες κατολισθήσεις, που παρέσυραν δέντρα και βύθισαν στο χώμα κατοικίες. Οι πυροσβέστες απομάκρυναν ένα μέρος των κατοίκων, αλλά εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 31 ανθρώπων, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Στρατιωτικοί, μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας, έφτασαν εκεί για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ αναμένονται συνολικά 25.000 άνδρες.
«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μεσούσης της νύχτας στη νήσο Χοκάιντο, σε απόσταση 62 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Σαπόρο, μόλις δύο ημέρες έπειτα από καταστροφικό τυφώνα που είχε πλήξει την περιοχή της Οζάκα, στη δυτική Ιαπωνία.
«Ξύπνησα λίγο μετά τις 3 το πρωί από τον σεισμό. Άναψα το φως αλλά έσβησε λίγο μετά», λόγω διακοπής του ρεύματος, δήλωσε η Ακίρα Φουκούι, μια κάτοικος του Σαπόρο.
Στις διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί έχουν ήδη ανοίξει προσωρινοί καταυλισμοί, ενώ μακρές ουρές σχηματίζονται σε πρατήρια καυσίμων και σουπερμάρκετ, καθώς οι κάτοικοι του Σαπόρο ανησυχούν για πιθανή έλλειψη τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Σύμφωνα με την εταιρεία Hokkaido Electric Power, 2,95 εκατομμύρια νοικοκυριά και άλλοι πελάτες δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα μετά τον σεισμό, λόγω της διακοπής της λειτουργίας όλων των σταθμών της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις ξανάρχισαν να λειτουργούν σταδιακά, διευκρίνισε ο υπουργός Βιομηχανίας Σιροσίγκε Σέκο, σύμφωνα με τον οποίο «θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση» παρά τα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα.
Ο σεισμός, ο οποίος ήταν τόσο δυνατός που ήταν αδύνατο να σταθεί κάποιος όρθιος, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, προκάλεσε επίσης διακοπές στην υδροδότηση. Στρατιωτικοί έφεραν νερό με βυτιοφόρα για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες.
Αναστάτωση προκλήθηκε επίσης στα οδικά δίκτυα μεταφορών, τα σιδηροδρομικά και τα αεροπορικά. Όλα τα τρένα έχουν σταματήσει και το αεροδρόμιο του Σαπόρο Chitose υποχρεώθηκε να κλείσει. Το σύνολο των πτήσεων ακυρώθηκε για σήμερα, δηλαδή περισσότερες από 200.
Οι υπεύθυνοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων σεισμών. «Οι ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται συχνά τις 2 με 3 επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Τοσιγιούκι Ματσουμόρι, υπεύθυνος για την παρατήρηση των τσουνάμι και των σεισμών στη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης σπιτιών και κατολισθήσεων στις ζώνες στις οποίες έγινε έντονα αισθητός ο σεισμός», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου.
H στιγμή του σεισμού:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσιγκτον άρχισε να διενεργεί σειρά ερευνών για εμπορικά ζητήματα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.