- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Ψηφίστε τώρα τη συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα
«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο»
Έκκληση στους Σκοπιανούς να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου απευθύνει με συνέντευξή του στο BalkanInsight ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προειδοποιώντας πως τώρα είναι η ευκαιρία επίλυσης καθώς υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
«Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία υπάρχουν πολλά εμπόδια. Ένα εμπόδιο είναι η υποστήριξη των «Μακεδόνων» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Λέει ακόμα ότι αν τελικά ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και εκεί χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3. Και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης».
»Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην πατρίδα σας που λένε: “Ας μην προχωρήσουμε με αυτή την συμφωνία. Ας περιμένουμε λίγα χρόνια για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον”.
»Σε αυτούς λέω: Δεν ξέρετε που θα είναι η ΕΕ και αν θα θέλει τότε να βάλει κι άλλα μέλη στους κόλπους της. Δεν ξέρετε πως θα είναι το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί σε όλη την περιοχή και στο Ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και πως θα επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις. Η ιδέα της μακροχρόνιας καθυστέρησης είναι πολύ επίφοβη», είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν δεν εγκριθεί» συνέχισε, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, «δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί.
Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του, υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους. Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.
Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.