Κοσμος

Δέος - Το μάτι του κυκλώνα Λέιν από το Διάστημα (εικόνες)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαβάη με εντολή Ντόναλντ Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19939626.jpg
© EPA/NASA

Ο τυφώνας Λέιν σαρώνει την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεναού και τα νησιά της Χαβάης, καθώς δύο μεγάλες τροπικές καταιγίδες ενώθηκαν πάνω από τη θάλασσα σε ένα καιρικό φαινόμενο κατηγορίας 4.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του εθνικού κέντρου τυφώνων του Ειρηνικού (CPHC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12:00 τοπική ώρα, ο τυφώνας Λέιν βρισκόταν 370 χλμ από την ακτή Καϊλούα-Κόνα (δυτικά του κύριου νησιού) και 540 χιλιόμετρα από τη Χονολουλού, πρωτεύουσα της Χαβάης.

19939624.jpg
© EPA/NASA

Με ισχυρούς ανέμους οι οποίοι πνέουν με ταχύτητα 215 χλμ την ώρα, ο Lane βρίσκεται νότια του αρχιπελάγους και κατευθύνεται βορειοδυτικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους κατοίκους του νησιού να ετοιμάζονται για την επέλαση αυτής της ιδιαίτερα ισχυρής καταιγίδας, η οποία τώρα βρίσκεται στην κατηγορία 4 της κλίμακας πέντε βαθμών Σαφίρ-Σίμπσον. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, το μάτι του τυφώνα Λέιν θα περάσει πολύ κοντά από τα νησιά της Χαβάης αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

19938358.jpg
© EPA/BRUCE OMORI

Από σήμερα έως και το Σάββατο κλειστά θα είναι όλα τα δημόσια σχολεία, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, καθώς και τα μη απαραίτητα κυβερνητικά γραφεία στη νησιωτική αυτή περιοχή η οποία περιλαμβάνει και τα νησιά Οάχου και Καουάι.

Έπειτα από προειδοποίηση για πιθανές διακοπές ρεύματος οι κάτοικοι άδειασαν στην κυριολεξία τα σούπερ μάρκετ αγοράζοντας από κονσέρβες για σκύλους, μέχρι πάγο και εμφιαλωμένα νερά. Επίσης ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται στα πρατήρια βενζίνης στη Χονολουλού, ενώ αρκετοί βγάζουν από τη θάλασσα στη στεριά μικρές βάρκες προκειμένου να τις προστατεύσουν από την αναμενόμενη θύελλα. Τα πλοία και τα υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού που σταθμεύουν στη βάση της Χαβάης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν το λιμάνι. Πρόκειται για μία κοινή πρακτική όταν πλησιάζει ένα τυφώνας για την αποφυγή τυχόν ζημιών.

19938357.jpg
© EPA/BRUCE OMORI

Ο πιο ισχυρός τυφώνας που χτύπησε τη Χαβάη ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου 1992 ο τυφώνας Ινίκι, κατηγορίας 4, από τον οποίο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 14.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Το καιρικό φαινόμενο απαθανάτισε φωτογραφικά ο αστροναύτης Ρίκι Άρνολντ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναδεικνύοντας το μέγεθος, αλλά και την ομορφιά της τεράστιας αυτής καταιγίδας.

19939627.jpg
© EPA/NASA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ