- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Τι οδήγησε σε αυτήν την απόφαση - Διεθνείς αντιδράσεις
Την απόφασή τους να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών πήραν οι ΗΠΑ.
Την ανακοίνωση έκανε η πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στα κεντρικά γραφεία του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη Νίκι Χέιλι, επισημαίνοντας ότι «καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί «χρόνιας προκατάληψης» του Συμβουλίου κατά του Ισραήλ για τα όσα εκτυλίσσονται στα παλαιστινιακά εδάφη.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στη Γενεύη και αριθμεί 47 μέλη.
Αντιδράσεις
Η ανακοίνωση προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων, με κορυφαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί.
Αντόνιο Γκουτέρες (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ): «Θα προτιμούσα οι ΗΠΑ να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο όργανο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».
Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν (Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα): «Απογοητευτική είδηση, η Ουάσινγκτον όφειλε να εντείνει τη δέσμευσή της, με δεδομένο τον αριθμό των παραβιάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ήταν, πάντως, έκπληξη. Δοθείσης της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι βήματα προς τα πίσω».
Μπόρις Τζόνσον (Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας): «Λυπηρή απόφαση. Δεν κρατάμε μυστικό, όμως, το γεγονός ότι θα θέλαμε να δούμε μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το όργανο από το εσωτερικό του».
Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίγιαντσιτς): «Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της Δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.