- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αποκάλυψη στην πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση
Οι συνομιλίες που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ με σκοπό να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέβησαν άκαρπες ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους και η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι αποχωρεί από το φόρουμ της Γενεύης, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν ξανά τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες και ακτιβιστές.
Πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «επίκειται άμεσα», αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το ζήτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συνέλευση του οποίου θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ως την 6η Ιουλίου.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος στη Γενεύη είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για μια ενδεχόμενη αποχώρηση κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών.
Η Νίκι Χέιλι, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο πριν από έναν χρόνο ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να εγκαταλείψει το όργανο αυτό εάν δεν εξαλειφθεί η «προκατάληψή του εναντίον του Ισραήλ».
Το συγκεκριμένο φόρουμ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006, έχει πάγια στην ημερήσια του διάταξη τις παραβιάσεις που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που η Ουάσινγκτον θέλει να απαλειφθεί.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Συμβούλιο είναι γεμάτο με εχθρούς του Ισραήλ και απείχε από τις εργασίες του για τρία χρόνια επί των ημερών του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην προεδρία, πριν οι ΗΠΑ επανενταχθούν σε αυτό επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα το 2009.
Το 47μελές συμβούλιο ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ της διενέργειας έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για χρήση δυσαναλογης βίας. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν «όχι». Η πρεσβεύτρια του Ισραήλ στη Γενεύη Αβίβα Ραζ Σέχτερ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «διασπείρει ψεύδη εναντίον του Ισραήλ».
Σύμφωνα με ακτιβιστές και διπλωμάτες που πήραν μέρος στις συνομιλίες που διεξάγονταν επί μήνες στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, δεν υπήρξε συμφωνία για μια νέα ατζέντα.
Μολονότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια απόφαση, η αναστολή της συμμετοχής των ΗΠΑ ή η αποχώρησή τους θα σηματοδοτήσει άλλη μια αθέτηση αμερικανικών δεσμεύσεων σε πολυμερή φόρα και συμφωνίες, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Διπλωμάτες σημειώνουν πως η κίνηση αυτή θα απομόνωνε ακόμα περισσότερο το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα ενίσχυε τη θέση χωρών όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Κούβα, που προβάλλουν αντίσταση σε αυτές που θεωρούν ότι αποτελούν επεμβάσεις του οργάνου αυτού στα εσωτερικά τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή θέση κυρίως διότι το Βέλγιο επέμενε ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη.
Οι ΗΠΑ εξάλλου αξίωναν να γίνει ευκολότερο να αποπέμπονται μέλη που παραβιάζουν κατά την άποψή τους κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα--η Χέιλι είχε αναφερθεί σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.