Βρετανία: Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να νομιμοποιηθεί η κάνναβη
Στη χώρα το εν λόγω ναρκωτικό βρίσκεται στην κατηγορία Κλάση Β, κάτω από το κρακ και την ηρωίνη
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει πρόθεση να νομιμοποιήσει την κάνναβη, αφού ένας πρώην ηγέτης του κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει «χάσει αμετάκλητα» τη μάχη για να βγάλει τα ναρκωτικά από τους δρόμους.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος από το 1997 έως το 2001, κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσει την κάνναβη ώστε να έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από το γεγονός ότι οι συμμορίες του εγκλήματος θα βγουν από το εμπόριο αυτό.
Στη Βρετανία το εν λόγω ναρκωτικό βρίσκεται στην κατηγορία Κλάση Β, κάτω από το κρακ και την ηρωίνη, αλλά στο ίδιο επίπεδο με τις αμφεταμίνες και τα βαρβιτουρικά. Όσοι συλλαμβάνονται να έχουν στην κατοχή τους κάνναβη αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο να νομιμοποιήσει την κάνναβη και οι ποινές για την προμήθεια χωρίς σχετική άδεια και την κατοχή της θα παραμείνουν οι ίδιες», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, απηχώντας δηλώσεις του εκπροσώπου της πρωθυπουργού, ο οποίος αρνήθηκε πως η κυβέρνηση έχει χάσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.
Οι κανόνες που διέπουν τη χρήση κάνναβης βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοσέλιδα, όταν βρετανοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν ένα φάρμακο με βάση την κάνναβη που χρησιμοποιούσε ένα 12χρονο επιληπτικό αγόρι, ο Μπίλι Κόλντγουελ.
Ωστόσο, όταν το αγόρι εισήχθη σε νοσοκομείο με επιληπτικές κρίσεις, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες της για να αποδεσμεύσει το ιατρικό έλαιο.
Ενώ ο Τζαβίντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την ψυχαγωγική χρήση της ουσίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση άρχισε μια επανεξέταση των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη.
«Υποθέσεις όπως αυτή του Μπίλι ... και άλλων όπως αυτός έχουν δείξει ότι χρειάζεται τώρα να εξετάσουμε από πιο κοντά τη χρήση φαρμάκων με βάση την κάνναβη στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.
Ο Χέιγκ είχε υπογραμμίσει πως η υπόθεση Κόλντγουελ είναι μια από τις στιγμές εκείνες που «μια πολιτική, η οποία ισχύει για πολύ καιρό, αποκαλύπτεται ως ακατάλληλη, αναποτελεσματική και εντελώς ξεπερασμένη».
«Όσον αφορά τη μαριχουάνα ή κάνναβη, κάθε πόλεμος εναντίον της έχει χαθεί συνολικά και αμετάκλητα», έγραψε ο Χέιγκ στην εφημερίδα Daily Telegraph ανατρέποντας την προηγούμενη σκληρή προσέγγισή του στο ζήτημα της επιβολής το νόμου περί ναρκωτικών.
Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη σε πολλές χώρες, ενώ άλλες δεν διώκουν την προσωπική χρήση. Ο Καναδάς βρίσκεται στα πρόθυρα για να γίνει η πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών που θα επιτρέψει τη χρήση της.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νουτ, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία ενός σώματος το οποίο κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση σχετικά με τα ναρκωτικά, δήλωσε πως η παρέμβαση κάποιου με το γόητρο του Χέιγκ θα έπρεπε να δώσει το έναυσμα για μια επανεξέταση, όμως πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές.
«Η κάνναβη είναι παράνομη για πολιτικούς και όχι για ιατρικούς λόγους», τόνισε μιλώντας στο Ρόιτερς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.