- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η αιματοβαμμένη Γάζα πυροδότησε διπλωματική κόντρα (εικόνες, video)
Αλληλοκατηγορίες Ερντογάν με Νετανιάχου για το ποιος έχει περισσότερο αίμα στα χέρια του - «Εύσημα» ΗΠΑ σε Ισραήλ που σκότωσε μόνο 62 ανθρώπους
Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας το τελευταίο 24ωρο με φόντο το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων για το ποιος έχει περισσότερο αίμα στα χέρια του. Σε μια προσφιλή τακτική του εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Τουρκίας βγήκε μπροστά, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μουσουλμάνων και του Ισλάμ, χαρακτηρίζοντας «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ.
«Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του, κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter, αναφερόμενος στον Νετανιάχου. Μάλιστα, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διαβάσει τις «Δέκα Εντολές» για να πάρει «μαθήματα ανθρωπιάς».
Μια ημέρα, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία», με τον Νετανιάχου να περνά στην αντεπίθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από έναν άνθρωπο που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς».
Απελάσεις διπλωματών
Η απέλαση του Τούρκου πρόξενου στην Ιερουσαλήμ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο στην κίνηση της Τουρκίας να ζητήσει την προσωρινή αποχώρηση του πρεσβευτή του Ισραήλ από την Άγκυρα.
Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι τη Δευτέρα, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων. Περισσότεροι από 2.700 οδηγήθηκαν με τραύματα στα κατά τόπους νοσοκομεία.
Οι καταγγελίες για ωμή βία των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ κατά άοπλων διαδηλωτών συνεχίζονται, την ώρα που video δείχνει ελεύθερους σκοπευτές να σημαδεύουν δημοσιογράφους και drone να ψεκάζουν εκπροσώπους ΜΜΕ που κάλυπταν τα γεγονότα στην διασυνοριακή γραμμή του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.
ΗΠΑ: Το Ισραήλ έδειξε αυτοσυγκράτηση
Και ενώ ανείπωτη θλίψη έχει πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συγγενείς και φίλοι έθαψαν την Τρίτη τα θύματα της αιματηρής καταστολής, οι ΗΠΑ έδωσαν τον τόνο της υπερασπιστικής γραμμής τους στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από το Ισραήλ.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε λόγο για αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί πώς αν βρισκόταν άλλη χώρα σε αυτήν τη θέση, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιος.
Η δήλωση της Νίκι Χέιλι προκάλεσε την οργή των αραβικών κρατών, με τον Αραβικό Σύνδεσμο να χαρακτηρίζει «καταπιεστική» και «δολοφονική οντότητα» το Ισραήλ, ζητώντας την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς στα παλαιστινιακά χώματα συντελούνται εγκλήματα πολέμου.
ΟΗΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. αποτελείται από 47 κράτη-μέλη), προκειμένου να συζητήσει για ην κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο σώμα είχε συνεδριάσει ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η ανθρωπιστική κρίση στη Μιανμάρ, με χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας να αναζητούν καταφύγιο στο γειτονικό Μπαγκλαντές για να γλυτώσουν από τις εκκαθαρίσεις των δυνάμεων Ασφαλείας της ασιατικής χώρας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το καθεστώς των Αγιατολάχ επιβιώνει και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από αεροπορικές επιθέσεις
Οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο τμήμα της χώρας
Η σκοτεινή πλευρά της γαστρονομικής τελειότητας είχε δείξει τα δόντια της on camera
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Οι πρώτες πληροφορίες
Ο «διπλωμάτης με στολή» πίσω από την επιχείρηση «Επική Οργή»
Ένα ακόμη ιρανικό χτύπημα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
«Οι ενέργειες της Ελλάδας βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μας»
Προειδοποίηση: Το κείμενο περιέχει περιγραφές σεξουαλικής φύσης
Οι φρεγάτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου
Μαγνητικές, αγκυροβολημένες και νάρκες βυθού που συνήθως τοποθετούνται χειροκίνητα
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.