Κοσμος

Δεκαπλάσιος κίνδυνος πνιγμού αν κάνεις μπάνιο μακριά από τη χώρα σου

Τα στοιχεία μελέτης δεκαετούς διάρκειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκαπλάσιος κίνδυνος πνιγμού αν κάνεις μπάνιο μακριά από τη χώρα σου
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ενδιαφέρουσα μελέτη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασφάλειας και Ατυχημάτων, που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΕ, από το 2006 έως το 2016, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι που κάνουν διακοπές σε άλλη χώρα από τη δική τους διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο πνιγμού.

Οι κύριοι λόγοι που αυτό μπορεί να συμβαίνει είναι τα άγνωστα τα νερά, η υπερεκτίμηση των δυνάμεων, η επιδειξιομανία και το αλκοόλ, δήλωσε στο Πρακτορείο FM ο διδάκτωρ Ορθοπαθητικής και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ίδιου φορέα, στην Ευρώπη δεύτερη αιτία θανάτου για τα παιδιά είναι οι πνιγμοί.

Επίσης, στο τζετ σκι είναι δέκα φορές συχνότεροι οι τραυματισμοί και οι συγκρούσεις με άλλους αθλητές, ή κολυμβητές, γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση, που κανονικά πρέπει να είναι 20 ώρες πριν κάποιος το χρησιμοποιήσει και «πάρει στο λαιμό του» είτε τον εαυτό του είτε κάποιους άλλους ανθρώπους, λέει ο κ. Γουδέβενος.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ σημαντικό να κατέχει κανείς τη σωστή τεχνική, να διαθέτει το σωστό εξοπλισμό, να μην υπερεκτιμά ή να υποτιμά τον εαυτό του, να μην είναι απερίσκεπτος και να μην κάνει χρήση αλκοόλ, τονίζει ο κ. Γουδέβενος. «Όλα σχεδόν τα θαλάσσια ατυχήματα, ακόμα και τα πιο τραγικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε δοθεί καλύτερη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας και στη σωστή τεχνική, επισημαίνουν ο ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Κακώσεων των ΗΠΑ, τα οποία συγκεντρώνουν στοιχεία απ όλο τον κόσμο και κάνουν στατιστικές, που μας δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν δεν το περιμένει κανείς», σημειώνει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.