- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
WSJ: Σε απόσταση αναπνοής η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια
«Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις»
«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις».
Ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group τονιζει στην εφημερίδα: «Πολιτικά, η Ευρώπη έχει ισχυρό συμφέρον να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει εξ ορισμού, ότι τα αποτελέσματα δεν επρόκειτο να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο. Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, η πραγματικότητα όμως ίσως αποδειχθεί διαφορετική».
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότ «οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης. Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να θεωρούνται προστατευμένες έναντι υποθετικών δυσμενών σεναρίων. Τα 20 περίπου δις. ευρώ του τρίτου προγράμματος που προορίζονταν για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους». τονίζει η WSJ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περίπου 15,5 δισ. των κεφαλαίων τους μέχρι το 2020, σε περίπτωση που ίσχυε το δυσμενέστερο σενάριο. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αρκεί για να καλύψει τις απώλειες αυτές. Το ΔΝΤ έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει την άποψη των Ευρωπαίων πιστωτών ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα 10 δις. ευρώ για ενδεχόμενη στήριξη. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που ανέρχονται σχεδόν στο 50% των χαρτοφυλακίων τους, καταλήγει η Wall Street Journal.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.