- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Handelsblatt: Ο Σολτς πρέπει να πει την αλήθεια για την Ελλάδα
Οι τρεις αλήθειες που πρέπει να πει, σύμφωνα με το δημοσίευμα
«Ο Σολτς θα έπρεπε να πει την αλήθεια στους Γερμανούς όσον αφορά τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, μια δυσάρεστη συζήτηση πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Σολτς. Πώς να χειριστεί την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα; Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ανέβαλλε συνεχώς, ο Σολτς θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Αυτή ήταν η υπόσχεση προς την Ελλάδα.
Έτσι ο Σολτς βρίσκεται ευθύς αμέσως σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Από τη μια πλευρά πρέπει να τηρήσει διαφορετική στάση από τον Σόιμπλε σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό περιμένει το SPD και αυτό περιμένει η Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στη Γερμανία είναι τόσο δημοφιλές όσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τα παιδιά. AfD, FDP και CDU δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο πάτημα από έναν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών που το πρώτο που κάνει είναι να ανοίξει τις τσέπες για την Αθήνα» σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα επισημαίνει κι άλλες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Η ακροβασία του Σολτς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη επειδή η Χριστιανική Ένωση ζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Αθήνας. Για την CDU/CSU το ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για να εφαρμόσει η Ελλάδα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια στήριξης. Η ειρωνεία είναι ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητά ιδιαίτερα μεγάλη ελάφρυνση χρέους, την οποία αρνείται το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Σόιμπλε κατάφερνε κάθε φορά να ελίσσεται – αφήνοντας όμως πίσω του και καμένη γη. Ο Σολτς μπορεί τώρα να κάνει τη διαφορά εάν πει τρεις αλήθειες: η ελάφρυνση του χρέους θα κοστίσει στους φορολογούμενους. Και στο μέλλον η Αθήνα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς ενωθέν βοήθεια, παρά το γεγονός ότι η εκεί κυβέρνηση δεν θέλει να το ακούει αυτό. Τρίτον, η Ευρώπη δεν χρειάζεται πια το ΔΝΤ σε επιχειρήσεις διάσωσης επί του εδάφους της».
«Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί στην Αθήνα λευκή επιταγή» συμπεραίνει ο δημοσιογράφος της Handelsblatt. «Φυσικά και θα πρέπει η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις. Αλλά το να συμπεριφέρεσαι λες και η διάσωση δεν κοστίζει τίποτα και η Ευρώπη δεν μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα μόνη της έχει διπλό κόστος: αξιοπιστία και χρήματα φορολογούμενων».
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Ο ρόλος του στο παρασκήνιο της εξουσίας και η άνοδος μετά τη δολοφονία του πατέρα του
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την παρουσία τους στην Πάφο
Από το σκάνδαλο με τον οικονομικό σύμβουλο που έγλειψε τα δάχτυλα του ποδιού της Φέργκι, στο σκάνδαλο των αρχείων Έπσταϊν
Η πρόσβαση στα ιδιωτικά δωμάτια στο Χόλιρουντχαουζ θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Κάποιοι σχολίασαν ειρωνικά: «Θα υπάρχει και μπύρα από την Ελλάδα;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.