- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έξι πρώην επικεφαλής της Μοσάντ κατά του Νετανιάχου
Κατηγορούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τους συμβούλους του
Έξι Ισραηλινοί πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του κράτους του Ισραήλ, το οποίο τον επόμενο μήνα θα γιορτάσει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.
Οι πρώην επικεφαλής της Μοσάντ έκαναν τις δηλώσεις αυτές σε κοινή τους συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Yediot Ahronot, η οποία επικρίνει συχνά τον Νετανιάχου.
Ο Ντάνι Γιατόμ, που διετέλεσε επικεφαλής της Μοσάντ στη διάρκεια της πρώτη θητείας του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ζήτησε την αποπομπή του, κατηγορώντας εκείνον και τους συμβούλους του ότι «βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από τα εθνικά συμφέροντα».
Την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία ανέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται εναντίον του για τις συναλλαγές που φέρεται να είχε με τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, τη Bezeq.
Ο Νετανιάχου δηλώνει αθώος και η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή.
Ο Γιατόμ εξέφρασε και την ανησυχία του για την «αδράνεια στο διπλωματικό πεδίο, η οποία μας οδηγεί σε ένα κράτος δύο εθνοτήτων (με τους Παλαιστίνιους), κάτι που θα σημάνει το τέλος του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους».
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας «λύσης δύο κρατών» στη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους έχουν παγώσει από το 2014. Κάποιοι φοβούνται ότι αν το Ισραήλ δεν εγκαταλείψει τις κατεχόμενες, παλαιστινιακές περιοχές, μία ημέρα ίσως χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ του να παραμείνει ένα δημοκρατικό κράτος και να φροντίσει για την ασφάλεια της εβραϊκής πλειοψηφίας στερώντας το δικαίωμα ψήφου στους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο αριθμός των Εβραίων και των Αράβων μεταξύ της Μεσογείου και του Ιορδάνη ποταμού –μια περιοχή που περιβάλλει το Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας—είναι ίσος ή σχεδόν ίσος.
«Έχουμε παιδιά και εγγόνια και δισέγγονα εδώ και θέλω να ζήσουν σε μια υγιή χώρα, και η χώρα είναι άρρωστη», τόνισε ο Ζβι Ζάμιρ, διευθυντής της Μοσάντ από το 1968 ως το 1974.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Η χώρα ενδέχεται να είχε συμπτώματα όταν ανέλαβε ο Νετανιάχου, όμως την έχει φέρει στη σοβαρή κατάσταση μιας θανάσιμης ασθένειας», πρόσθεσε.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έχει απαντήσει.
Μόνο ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός που εμφανίζεται ως διάδοχος του Νετανιάχου, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς τες «απλώς αναληθείς».
«Η χώρα είναι σε εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η 47χρονη κόρη του βασιλιά νοσηλευόταν από το 2022 μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο
Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ, τον ναυτικό αποκλεισμό και το εμπλουτισμένο ουράνιο
Έρχονται ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή άμυνα
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Χωρίς τέλος οι επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές
Στην Ευρώπη μπορεί να πέσουν οι υπογραφές
Ανάλογη ιστορική αναζήτηση γίνεται και σε υποθέσεις που αφορούν την επιστολική ψήφο
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κλείδωσαν διάδρομοι και εκκενώθηκαν χώροι
Ο 62χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει οκτώ κακουργηματικές κατηγορίες
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.