- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του φράχτη ανάμεσα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κοντά στον φράχτη ασφαλείας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Ο Μοχάμεντ Αμπού Αμάρ και ο Μοχάμεντ Αμπού Μουάμαρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς τομείς, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ένας ακόμη 16χρονος Παλαιστινιος σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια συγκρούσεων. Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα είχε ανακοινώσει ότι ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Νατζάρ, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στομάχι από Ισραηλινούς στρατιώτες ανατολικά της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Μερικές ώρες νωρίτερα, πριν καν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλος ένας Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού στο νότιο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ενώ πριν από λίγο το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός πέμπτου Παλαιστίνιου από ισραηλινά πυρά.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου πως 54 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τις συγκρούσεις κοντά στον φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, μια περιοχή όπου συχνά σημειώνονται συγκρούσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο Παλαιστινίων.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλά σημεία κοντά στον φράχτη που αποτελεί το σύνορο με το Ισραήλ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι διαδηλωτές συνέκλιναν σε πολλά σημεία συγκέντρωσης κατά μήκος του φράχτη, ανάμεσα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, με την ευκαιρία ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλέστηκε «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Αυτό αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, για να απαιτήσουν το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους τις οποίες εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.
Η πρώτη ημέρα του κινήματος συμπίπτει με την «Ημέρα της Γης», φόρο τιμής που αποδίδεται κάθε χρόνο σε έξι Άραβες Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν το 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης παλαιστινιακής γης στο βόρειο Ισραήλ.
Η διαμαρτυρία αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «Καταστροφή», και κατά την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Μεταξύ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι η Χαμάς, το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που κυριαρχεί στη Γάζα, καθώς και εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μίλησε σήμερα σε έναν από τους καταυλισμούς με αντίσκηνα λέγοντας πως οι κάτοικοι της Γάζας απαιτούν «την επιστροφή στην Παλαιστίνη, όλη την Παλαιστίνη. Καμία παραχώρηση και καμία αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας (του Ισραήλ) σε καμία σπιθαμή γης». Με την ένταση να είναι αυξημένη και στις δύο πλευρές, ωστόσο, η Χαμάς κάλεσε τους διαδηλωτές να εμμείνουν στον «ειρηνικό χαρακτήρα» της πορείας.
Σε ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η διαμαρτυρία «ενορχηστρώθηκε στη Γάζα από τη Χαμάς σε μια προμελετημένη προσπάθεια να προκαλέσει μια βίαιη αντιπαράθεση». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.
«Βάζουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και εκτοξεύουν πέτρες προς τον φράχτη ασφαλείας και τις ισραηλινές δυνάμεις που καταφεύγουν σε μέτρα κατά των διαδηλώσεων και πυροβολούν προς την κατεύθυνση των κυρίων υπόπτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε κλειστή στρατιωτική ζώνη την περιοχή γύρω από τη λωρίδα της Γάζας και κάθε δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα απαιτεί την έγκρισή του».
Οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες προειδοποίησαν πως ο στρατός δεν θα διστάσει να δώσει εντολή σε επίλεκτους σκοπευτές να ανοίξουν πυρ σε περίπτωση που επιχειρηθεί η διείσδυση Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.