- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ιταλικός λαός απέρριψε παραδοσιακούς πολιτικούς και κόμματα στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου.
Απόδειξη είναι ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκέντρωσε πάνω από 30% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, γινόμενο το πρώτο κόμμα σε ψήφους στην Ιταλία.
Ποιο είναι όμως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο κόμμα στην Ιταλία:
- Ιδρύθηκε από τον λαϊκιστή κωμικό Μπέπε Γκρίλο και τον μπλόγκερ Τζιανρομπέρτο Κασταλέτζιο στις 4 Οκτωβρίου 2009. Το κόμμα γεννήθηκε από το Κίνημα Φίλων του Μπεπε Γκρίλο που ιδρύθηκε το 2005.
- Επικεφαλής του κόμματος ήταν έως και τον Σεπτέμβρη του 2017 ο Γκρίλο. Στις 17 Σεπτέμβρη τον διαδέχτηκε ο 31χρονος Λουίτζι Ντι Μάιο ο οποίος θεωρείται «μαριονέτα του Γκρίλο».
- Το κόμμα, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του 2009, είναι οικολογικό, κατά του ευρώ, ευρωσκεπτικιστικό, υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και καταδικάζει τη διαφθορά. Η πρώτη φορά που συμμετείχε σε εθνικές εκλογές ήταν το 2013 και συγκέντρωσε το αξιοσημείωτο 25%. Το 2009 είχε συμμετάσχει σε τοπικές εκλογές.
- Ο Ντι Μάιο, προεκλογικά υποσχέθηκε κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, κατάργηση όλων των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις συντάξεις και στις σχέσεις εργασίας, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυστηρότερους κανόνες για τις μαζικές απολύσεις. Παράλληλα, διακήρυττε πως ευελπιστεί σε καλύτερες σχέσεις με τηνΡωσία και υψηλή φορολόγηση στον ενεργειακό τομέα. Οι υποσχέσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S, λαϊκιστικό) κοστίζουν 78,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κόμματος, 103,4 δισ. σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δημοσίων Λογαριασμών της Ιταλίας.
- Οι φετινές ήταν οι πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιταλία με τον νέο εκλογικό νόμο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν το κόμμα που διαμαρτυρήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για την αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς το «συνταγματικό πραξικόπημα» και διαμηνύοντας προεκλογικά πως δεν θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα του υπάρχοντος πολιτικού φάσματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Οι διαρρήκτες τους παράτησαν στον κήπο του μουσείου στην προσπάθειά τους να διαφύγουν
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.