- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας
«Ευρύ κοινωνικό φαινόμενο» η συνωμοσιολογία στη Γαλλία που «προκαλεί ανησυχία»
Η συνωμοσιολογία είναι ένα «ευρύ κοινωνικό φαινόμενο» στη Γαλλία, που «προκαλεί ανησυχία», καθώς σχεδόν 8 στους 10 Γάλλους ασπάζονται τουλάχιστον μία από τις πιο διαδεδομένες «θεωρίες συνωμοσίας», αποκαλύπτει μια έρευνα του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του Fondation Jean Jaurès και του παρατηρητηρίου Conspiracy Watch, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 κι ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση κατά των λεγομένων "fake news", η έρευνα δείχνει ότι το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας. Το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει σε τουλάχιστον 4 θεωρίες και το 13% σε τουλάχιστον 7.
Αναφορικά με τις ποικίλες θεωρίες που κυκλοφορούν μεταξύ της κοινής γνώμης και αναφέρθηκαν στην έρευνα, από τις παλαιότερες στις πιο σύγχρονες, το 55% των Γάλλων συμφωνεί με την ιδέα ότι «το υπουργείο Υγείας έχει συνεννοηθεί με τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να αποκρύψουν από τους πολίτες την πραγματικότητα σχετικά με τη βλαβερότητα των εμβολίων» και το 54% υιοθετεί το σενάριο ότι «η CIA εμπλέκεται στη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στο Ντάλας».
Στο θέμα της τρομοκρατίας, το 19% των Γάλλων θεωρεί ότι σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του Charlie Hebdo και του καταστήματος Hyper Cacher τον Ιανουάριο του 2015, «υπάρχουν σκοτεινά σημεία» κι ότι δεν είναι βέβαιο ότι «σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν αποκλειστικά από ισλαμιστές τρομοκράτες». Το 27% των ερωτηθέντων ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών και το 30% ηλικίας 18-24 ετών.
Επιπλέον, το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι «ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε εργαστηριακά και δοκιμάστηκε στον αφρικανικό πληθυσμό προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο». Επίσης, το 31% συμφωνεί ότι «οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ντάες στην πραγματικότητα χειραγωγούνται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες».
Εξάλλου, το 16% των Γάλλων θεωρεί ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ στη Σελήνη και το 9% πιστεύει ότι είναι «πιθανό η Γη να είναι επίπεδη και όχι στρογγυλή όπως μας έχουν διδάξει στο σχολείο».
Για τον Ρουντί Ρειστάντ, τον διευθυντή του Conspiracy Watch, αυτά τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε συλλογικό επίπεδο αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο όχι μονάχα απτό αλλά και ευρύ, που διαπερνά όλη την κοινωνία και διαποτίζει τις συλλογικές παραστάσεις σε ανησυχητικό βαθμό».
Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 19 και 20 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, αντιπροσωπευτικό του ενήλικου πληθυσμού της Γαλλίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στους 14 οι νεκροί, πάνω από 80 οι τραυματίες στα νοσοκομεία
Το σχόλιο που εξόργισε τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι καταγγελίες για γενοκτονία απορρίπτονται από το Τελ Αβίβ
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Το κοριτσάκι ήρθε στον κόσμο σε ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737
Τα σφάλματα, τα τέλματα, οι πλάνες της λογικής και η απουσία στρατηγικής εξόδου
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.