Κοσμος

Ακύρωσε την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας

Έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379130-782312.jpg
Jack Taylor / ideal / Getty Image

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως έγινε γνωστό λίγα λεπτά πριν εκφωνήσει την ομιλία του από τις Βρυξέλλες ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εγκατέλειψε την Ισπανία ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε ολλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, τον οποίο ο Πουτζντεμόν όρισε χθες σύμβουλό του. 

Πάντως, ο δικηγόρος του διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν ο Πουτζντεμόν θα ζητήσει τελικά άσυλο στο Βέλγιο. «Εχουμε ακόμα πολύ χρόνο χρόνο για να αποφασίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση χωρίς να γνωστοποιήσει άλλες λεπτομέρειες. 

Εξάλλου η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d' Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Μαδρίτη: Η χορήγηση ασύλου δεν «στέκει» υπό τις παρούσες συνθήκες

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά, εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον καθαιρεθέντα Καταλανό πρόεδρο. 

«Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισπανός ΥΠΕΞ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε χθες τη δίωξή του για στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, χαρακτηρίζοντας τον υπαίτιο, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, της παρούσας θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από την αρμόδια δικαστή.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις, ο κ. Πουτζντεμόν δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί.

«Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Στην Ευρώπη, όλοι έχουμε δημοκρατικά συστήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ραφαέλ Καταλά προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν «δεν έχει επιχείρημα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ