- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία για Κορεατική: Δεν αποκλείουμε τη στρατιωτική σύρραξη
Ο Λαβρόφ προειδοποιεί Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ να σκεφτούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους, την ώρα που το Βερολίνο εύχεται τα δύο κράτη να τα βρουν μέσω διπλωματίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι «ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός», ενώ επεσήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.
«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης» τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.
Έκκληση Βερολίνου για αυτοσυγκράτηση
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα» τόνισε από τη μεριά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως «ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η λάθος προσέγγιση».
«Δεν βλέπω στρατιωτική λύση σε αυτήν τη διαμάχη» εξήγησε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας» πρόσθεσε.
«Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις. Όμως μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση» ξεκαθάρισε.
Γκάμπριελ προς Πεκίνο: Βάλε πλάτη για το καλό όλων μας
Από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την Κίνα να εντείνει την πίεσή της στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.
«Αν υπάρχει ακόμη μία χώρα που ασκεί επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή είναι η Κίνα. Είναι καλό που το Πεκίνο ενέκρινε την πρόσφατη αυστηροποίηση των κυρώσεων και σκοπεύει να τις εφαρμόσει με συνέπεια. Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να καταλάβει πως με την ένταση της επιθετικής, προκλητικής πολιτικής της δεν έχει στην πραγματικότητα κανέναν εταίρο στον κόσμο» δήλωσε ο Γκάμπριελ στο περιοδικό der Spiegel.
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη διένεξη, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.