Κοσμος

Έγκλημα στη Νέα Υόρκη (εικόνες)

Στο φως αδημοσίευτες φωτογραφίες - ντοκουμέντο από ανθρωποκτονίες στο «Μεγάλο Μήλο» των αρχών του 20ου αι.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366439-757885.jpg
NYC/MUNICIPAL ARCHIVES

Εκτέλεση την ώρα του δείπνου, εν ψυχρώ δολοφονία στο κρεβάτι, πτώμα μέσα σε πεταμένο βαρέλι. Ορισμένες μόνο από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γουίλφριντ Κοτ «Murder in the City» (New York 1910-1920), το οποίο κυκλοφορεί, φωτίζοντας πτυχές των ταραγμένων ετών πριν από την ποτοαπαγόρευση στους δρόμους και τα στενά της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ντοκουμέντα από το αρχείο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που χρησιμοποιήθηκαν από επιθεωρητές στις αρχές του 20ου αι. για την εξιχνίαση εγκλημάτων που συνέβησαν στο «Μεγάλο Μήλο» τις πρώτες δύο δεκαετίες. Οι φωτογραφίες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στα κεντρικά της αστυνομίας, το 2012.

Το υλικό παρέμεινε κρυφό για χρόνια και υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί στον ποταμό Χάντσον. Παρουσιάζει ορισμένα από τα θύματα του «μυστικού πολέμου» που είχε ξεσπάσει μεταξύ νεοσύστατων συμμοριών της αμερικανικής μαφίας για τον έλεγχο του «Μεγάλου Μήλου» πριν από την ποτοαπαγόρευση (1920-33), όταν και η κατάσταση ξέφυγε εντελώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Daily Mail, στις αρχές του 20ου αι. οι φωτογράφοι της αστυνομίας χρησιμοποιούσαν ειδικούς τρίποδες, τοποθετώντας τον φακό τους σε σημείο πάνω από το θύμα έτσι ώστε να απαθανατίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τον τόπο του εγκλήματος. Εκτιμάται πως εκείνη την περίοδο τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στη Νέα Υόρκη ήταν 10 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το Λονδίνο.

Προσοχή, σκληρές εικόνες...

Το εξώφυλλο του βιβλίου

«Διπλή ανθρωποκτονία», ο τίτλος που συνόδευε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στο αρχείο της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Αίμα και θάνατος σε μπαρ της Νέας Υόρκης (περίπου 1916).

Πτώμα μέσα σε βαρέλι (Νέα Υόρκη, γύρω στο 1916-1920)

«Προδότης», γράφει το χαρτί που βρέθηκε πεταμένο δίπλα στο πτώμα

Πτώμα έξω από καφέ στην περιοχή Γκιμπς Μπέι του Μανχάταν κάπου στο 1910.

Ο Ντομένικο Μαστροπάολος σε κελάρι της οδού Ελίζαμπεθ 294. Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου για άγνωστη αιτία κάπου μεταξύ 1916 και 1920.

Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι

Τα πτώματα δύο κλεφτών, του Ρόμπερτ Γκριν (χειριστής ασανσέρ, αριστερά) και του Τζέικομπ Τζάζεντορφ (πολιτικός μηχανικός, δεξιά) στον πάτο ενός ανελκυστήρα μετά από αποτυχημένη απόπειρα ληστείας (24 Νοεμβρίου 1915).

Θύμα ανθρωποκτονίας σε μπαρ ή εστιατόριο της πόλης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ