- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
O Μοσκοβισί «ενδιαφέρεται» για την θέση του Γιούνκερ
Είπε ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τα προσόντα για την προεδρία της Κομισιόν
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι θα τον «ενδιέφερε» το ενδεχόμενο να διαδεχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν προτίθεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2019.
«Η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει», είπε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα θέσει «όρους»: «Δεν θέλω να κάνω εκστρατεία απλά για να την κάνω, αλλά με τη φιλοδοξία να νικήσω», εξήγησε ο 59χρονος επίτροπος, ο οποίος υπογράμμισε την «εμπειρία» του, τόσο στην Κομισιόν, όσο και στη γαλλική κυβέρνηση (χρημάτισε τόσο υπουργός Οικονομικών, όσο και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).
«Διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία (...) τα προσόντα για (να θέσω) υποψηφιότητα», επέμεινε ο Γάλλος, σημειώνοντας ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι «η μοναδική πιθανότητα» που εξετάζει: «θα μπορούσα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε στη Βελτ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Της λείπουν η αποφασιστικότητα, μια σαφής κατεύθυνση, ιδέες. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να την ανασυστήσουμε σε δύο χρόνια;» διερωτήθηκε ο Μοσκοβισί, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, το οποίο υπέστη πρόσφατα βαριές ήττες στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 62 ετών, γνωστοποίησε τον Φεβρουάριο σε δηλώσεις του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία το 2019, χρονιά ευρωεκλογών.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2014, αξίωμα στο οποίο διορίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επιλογή που επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως, ο Γιούνκερ ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.