- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι πρόεδροι Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν ότι δεν θα ανεχτούν άλλη επίθεση με χημικά όπλα από τη Συρία
Θα υπάρξει κοινή αντίδρασή των χωρών τους
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης ότι στην περίπτωση που η Συρία διαπράξει «επίθεση με χημικά όπλα», οι δύο χώρες «θα αντιδράσουν από κοινού», τόνισε η γαλλική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Γαλλία τη 14η Ιουλίου για τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης.
Η ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλίας δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα και διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να αντιδράσουν, όπως είχαν πράξει έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν στις αρχές Απριλίου (88 νεκροί), την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στη Δαμασκό.
Η αμερικανική προειδοποίησε οφειλόταν, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, στην ύποπτη δραστηριότητα στην αεροπορική βάση που είχε χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη επίθεση.
Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε το μεσημέρι για το εάν η Γαλλία διαθέτει τέτοια πληροφόρηση, το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε να γίνουν πυραυλικά πλήγματα εναντίον της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης — εξαπολύθηκαν τη νύχτα της 6ης προς 7η. Η Γαλλία είχε ειδοποιηθεί για την απόφαση του Λευκού Οίκου να αναληφθεί δράση, διευκρίνισε μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Τον Αύγουστο του 2013, μια επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό είχε στοιχίσει τη ζωή 1.400 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς πάντως να υπάρξει κοινή στρατιωτική επέμβαση των αμερικανικών και των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων παρά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε χαράξει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βερσαλλίες στα τέλη του Μαΐου, προειδοποίησε πως για την κυβέρνησή του η χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό θα ξεπερνούσε μια κόκκινη γραμμή και διεμήνυσε πως σε μια τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα αναλάβει δράση, ακόμη και μόνη αν χρειαστεί.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Κας Πατέλ στρέφεται κατά του The Atlantic για καταγγελίες περί κατανάλωσης αλκοόλ και απουσιών
Όταν η πολιτική συναντά το… παιδικό παιχνίδι για το καλό του δημάρχου
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα
Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του Κιέβου - Η Ρωσία εκτοξεύει απειλές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.