- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Νίκη της κεντροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας
Κερδίζει ακόμη και παραδοσιακά κάστρα των σοσιαλιστών
Οι προβολές των δημοσκοπικών εταιριών, οι οποίες βασίζονται σε δείγμα πραγματικών ψήφων, επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία των exit poll σε ό,τι αφορά στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Ιταλία: πρόκειται για ουσιαστική νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία φέρεται να κατακτά, μεταξύ των άλλων, τη Γένοβα (προπύργιο των προοδευτικών), τη Βερόνα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας, το Κόμο και το Άστι.
Στην πόλη της Άκουϊλα, η καταμέτρηση συνεχίζεται και το αποτέλεσμα του ντέρμπι ανάμεσα στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, αναμένεται να κριθεί στο νήμα. Προς το παρόν, όμως, ο συντηρητικός Πιερλουίτζι Μπιόντι διατηρεί μικρό προβάδισμα.
Το κίνημα Πέντε Αστέρων κερδίζει τον δήμο της πόλης Καράρα, αλλά χάνει στο Άστι, στον ιταλικό βορρά.
Πρόκειται για τους μοναδικούς μεγάλους δήμους στους οποίους το κίνημα του Γκρίλο είχε «προκριθεί» στον δεύτερο γύρο. Στην Πάρμα, σύμφωνα με τις προβολές, επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος έχει διαγραφεί από τους Πέντε Αστέρες.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αναμφίβολα για ένα πικρό ποτήρι για την κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι προοδευτικές δυνάμεις υπερισχύουν στο Λέτσε την Κάτω Ιταλίας και, ίσως, στην Πάδοβα της περιφέρειας Βένετο, αλλά χάνουν σειρά σημαντικών αστικών κέντρων.
Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε στο Facebook: «Tα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ανομοιογενή, αλλά υπάρχουν κάποιες ήττες που μας πονάνε.
O επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς προσθέτει πως «συνολικά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε περισσότερους δημάρχους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά αναγνωρίζει ότι στις ευρύτερες περιοχές της Μπολόνια και της Γένοβας τα αποτελέσματα, για την κεντροαριστερά ήταν χειρότερα από τις παραδοσιακές επιδόσεις της. Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των Δημοκρατικών στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας και στην περιοχή του Βένετο.
Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, θεωρεί ότι «οι υποψήφιοι μετρούν περισσότερο από την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, στην επιλογή του δημάρχου» και επιμένει ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις βουλευτικές». Εκτιμά, πάντως, ότι μετά από λίγες ημέρες, «η όλη αυτή συζήτηση χωρίς βάθος, θα αλλάξει αντικείμενο».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα του Βορρά έχουν σίγουρα δικαίωμα να πανηγυρίζουν, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν αν - ενόψει των βουλευτικών εκλογών - εννοούν να παραμερίσουν τις τόσες διαφορές τους, και να δημιουργήσουν μια νέα στρατηγική συμμαχία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έπειτα από ιατρική εξέταση, εγκρίθηκε η προσωρινή νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.