- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαλαισία- Τουρκία: Απελάσεις τριών «υποστηρικτών» του Γκιουλέν
Σύμφωνα με τη UNHCR Ασίας, πρόκειται για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η Μαλαισία απέλασε τρεις Τούρκους που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Οι μαλαισιανές αρχές συνέλαβαν τον διευθυντή σχολείου Τουργκάι Καραμάν, 43 ετών, τον επιχειρηματία Ιχσάν Ασλάν, 39 ετών, και τον πανεπιστημιακό Ισμέτ Οζτσελίκ, 58 ετών, την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Οι συλλήψεις έγιναν εν μέσω ανησυχιών από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν έπειτα από πίεση που άσκησε η Τουρκία στη Μαλαισία. Τότε οι αρχές δεν είχαν διευκρινίσει αν οι συλληφθέντες ήταν ύποπτοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν.
Έπειτα από έρευνα η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρεις άνδρες εμπλέκονται σε δραστηριότητες της FETO και είναι καταζητούμενοι από τις τουρκικές αρχές, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Μαλαισίας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και το γραφείο Νοτιοανατολικής Ασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν ζητήσει στο παρελθόν από τη Μαλαισία να μην απελαύνει Τούρκους καθώς υπάρχει φόβος ότι θα πέσουν θύματα βασανιστηρίων στη χώρα τους και δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη.
Η Αϊσέ Καραμάν, σύζυγος του Τουργκάι Καραμάν, έκανε επίσης έκκληση στις μαλαισιανές αρχές ο άνδρας της να απελαθεί σε μια τρίτη χώρα, εκτός της Τουρκίας.
Ο Ρόσλι Ντάχλαν, δικηγόρος του Καραμάν και του Ισμέτ Οζτσελίκ, δήλωσε επίσης ότι οι οικογένειες των ανδρών δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την απέλασή τους.
Επίσης αμφισβήτησε την απόφαση της Μαλαισίας να απελάσει τον Οζτσελίκ, ο οποίος διαθέτει έγγραφα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), τα οποία τον αναγνωρίζουν ως αιτούντα άσυλο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της UNHCR Ασίας Φιλ Ρόμπερτσον, η απέλαση του Οζτσελίκ αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.