Κοσμος

Η Βόρεια Κορέα «θα κάνει δοκιμές πυραύλων κάθε εβδομάδα» (video, εικόνες)

Αν οι ΗΠΑ φερθούν «απερίσκεπτα» θα ξεσπάσει πόλεμος, διαμηνύει στο BBC ο υφυπουργός Εξωτερικών Χαν Σονγκ-ριόλ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
North Korea 'will test missiles weekly' senior official tells BBC News

«Πριν από δύο ημέρες βρισκόμουν σε μια άκρη της πλατείας Κιμ Ιλ Σουνγκ στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ και παρακολουθούσα με δέος και αμηχανία την επιβλητική στρατιωτική παρέλαση να περνά από μπροστά μου», γράφει ο απεσταλμένος του BBC στη Βόρεια Κορέα, Τζον Σαντγουόρθ. Ο ίδιος δημοσιογράφος βρέθηκε δύο ημέρες μετά στην ίδια τεράστια, αλλά άδεια, πλατεία στην οποία δεν κυκλοφορούσε τίποτα παρά ελάχιστοι ελάχιστοι κυβερνητικοί υπάλληλοι του καθεστώτος. «Οι διορισμένοι από το κράτος συνοδοί με άφησαν στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών και πολύ γρήγορα βρέθηκα να συνομιλώ με τον ανώτατο διπλωμάτη της χώρας και υφυπουργό Εξωτερικών, Χαν Σονγκ-ριόλ».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος ρώτησε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βορείου Κορέας αν υπήρχαν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ανάμεσα στα πολλά όπλα που παρέλασαν προ δύο ημερών από το κέντρο της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης απάντησε: «Ο ηγέτης μας Κιμ Γιονγκ Ουν στο ιστορικό διάγγελμα της φετινής Πρωτοχρονιάς κατέστησε σαφές ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM. Δεν είμαι ειδήμων στρατιωτικός, αλλά ελπίζω να υπήρχε ένας τέτοιος πύραυλος ICBM στην παρέλαση. Η Βόρειος Κορέα χρειάζεται αυτά τα όπλα για να προστατεύσει την κυβέρνηση και το καθεστώς από τις απειλές και τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πιονγκγιάνγκ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βορείου Κορέας τόνισε ότι όσο κι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμμένει ότι δεν θα επιτραπεί στην Πιονγκγιάνγκ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, «η κυβέρνησή του έχει το δικό της πρόγραμμα και θα συνεχίσει να διεξάγει πυρηνικές δοκιμές σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση».

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν με την απερίσκεπτη τακτική της χρήσης στρατιωτικών μέσων, τότε την ίδια μόλις μέρα θα ξεσπάσει πόλεμος», υπογράμμισε ο κ. Χαν στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο BBC.

Νότια Κορέα

Το αμερικανικό πυραυλικό χτύπημα στη Συρία έχει ανησυχήσει την ηγεσία της Βορείου Κορέας. Εκτιμούν ότι ήταν μια προσχεδιασμένη επίθεση και όχι αντίποινα για την επίθεση Άσαντ με χημικά. «Εάν οι ΗΠΑ καταπατήσουν ή αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε αμέσως. Εάν σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση εναντίον μας, θα αντιδράσουμε με ένα μονομερές πυρηνικό χτύπημα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοείου Κορέας.  

Σύμφωνα με τον κ. Χαν, η Βόρειος Κορέα έχει διδαχθεί πολλά από την πρόσφατη ιστορία, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις αλλαγής των καθεστώτων στο Ιράκ και τη Λιβύη. «Όταν δεν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων, το ξέσπασμα του πολέμου είναι αναπόφευκτο. Εάν μία πλευρά έχει πυρηνικά και η άλλη, κι αν οι σχέσεις τους δεν είναι καλές, τότε αναπόφευκτα θα ξεσπάσει πόλεμος. Αυτό είναι το μάθημα που πήραμε από την πραγματικότητα των κρατών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας», δήλωσε ο κ. Χαν.

Πιονγκγιάνγκ

«Δεν θα ήταν καλύτερα να φτιάχνατε υποδομές για τη βελτίωση της ζωής των Βορειοκορεατών από το να χτίζετε το οπλοστάσιό σας», ρώτησε ο Βρετανός τον Βορειοκορεάτη διπλωμάτη, ο οποίος απάντησε: «Δεν ανεχόμαστε καμία κριτική για το σοσιαλισμό μας και πιστεύουμε στην επιλογή που έχουμε κάνει. Ο λαός βρίσκεται στο επίκεντρο της κρατικής μηχανής και η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εγγυημένα». Ερωτηθείς για τα φυλακές πολιτικών κρατουμένων ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος απάντησε ότι είναι κατασκευάσματα και ψέματα των «εχθρών μας». 

Πιονγκγιάνγκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ