Κοσμος

ΗΠΑ: Λευκός μαθητής πούλησε μαύρο συμμαθητή του σε εικονικό σκλαβοπάζαρο

Την παρωδία δουλεμπορίου επέτρεψε ο δάσκαλος της τάξης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346449-719379.jpg

Δάσκαλος σε σχολείο του Νιου Τζέρσεϊ έδωσε την άδεια σε λευκό μαθητή να βγάλει τον μαύρο συμμαθητή του σε δημοπρασία, στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας. 

Οι μαθητές είχαν αναλάβει την υποχρέωση να μελετήσουν την ιστορία της δουλείας και συγκεκριμένα του τριγωνικού εμπορίου και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε PowerPoint. Αντ' αυτού, ο δάσκαλος τούς έδωσε την άδεια να παρουσιάσουν μια «δημιουργική ιδέα».

Μια παρωδία δουλεμπορίου. Μητέρα παιδιού που φοιτά στο ίδιο σχολείο επιβεβαιώνει την πώληση του μαύρου παιδιού μέσα στην τάξη επισημαίνοντας ότι, αν χάσει κανείς την ηθική του, ενδέχεται ένα τέτοιο επεισόδιο να τον επηρεάσει στη διάρκεια της ζωή του. Ένας άλλος γονέας δηλώνει απογοητευμένος από την πώληση ενός παιδιού.

Η τακτική εκπαιδευτικός δήλωσε ότι ο προσωρινός αντικαταστάτης της δεν είχε την άδεια να χρησιμοποιήσει μια τέτοια διδακτική μέθοδο. 

Ο καθηγητής, απολογούμενος στη συνέχεια, είπε ότι θεώρησε πως με αυτό τον παραστατικό τρόπο θα έδινε την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία του τριγωνικού εμπορίου και την ιστορία της δουλείας γενικότερα.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση των γονέων, ενώ σε απαντητική επιστολή ο υπεύθυνος του σχολείου στηλίτευσε τη βαρβαρότητα της αναπαράστασης δουλεμπορίου.

Παράλληλα, ωστόσο, επεσήμανε ως εξαιρετικά σοβαρό γεγονός την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι μαθητές το θέμα, παράγοντας ένα αποτέλεσμα προσβλητικό. Κάτι που δείχνει το μέγεθος της άγνοιάς τους και την έλλειψη ευαισθησίας. Μάλιστα, στην επιστολή του το σχολείο δεσμεύεται ότι θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν σε βάθος αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας τους. 

Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινότητα, σε μαθητές και γονείς, σε ένα σχολείο που επισημαίνεται ότι το 60% είναι λευκοί και το 29% έγχρωμοι.

Η Suzanne Turner, εκπρόσωπος  της περιοχής, είπε ότι δεν είχε δοθεί στον ασυγχώρητο δάσκαλο σχετική άδεια, ότι δεν αποτελούσε μέρος του προγράμματος του μαθήματος μια τέτοια δραστηριότητα και ότι δεν είχε εγκριθεί από την κοινότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ