- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξελέγη 12ος πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σε μία ψηφοφορία με ελάχιστες διαρροές για την συγκυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.
O Στάινμαϊερ εξελέγη με 931 ψήφους σε σύνολο 1260.
Ο γερμανός πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες αλλά λειτουργεί ως σύμβολο -και, ενδεικτικά, τα περισσότερα χειροκροτήματα πριν την ψηφοφορία απέσπασε η ομιλία του προέδρου της Βουλής που έβαζε στο κάδρο το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.
«Όποιος προωθεί τους διαχωρισμούς αντί ενός ανοικτού κόσμου και κυριολεκτικά περιτειχίζεται, όποιος κηρύσσει αντί της διεθνούς συνεργασίας τον απομονωτισμό και κάνει πρόγραμμά του το "Πρώτα Εμείς", δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί αν κι οι άλλοι του κάνουν το ίδιο» είπε ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.
Η ψηφοφορία έγινε την Κυριακή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο από την ειδική συνέλευση 1260 μελών για την εκλογή του προέδρου (οι 630 βουλευτές μαζί με ισάριθμους εκλέκτορες από τα κρατίδια που προέρχονται από κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής).
Ο γερμανός πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες, όμως κάθε φορά η εκλογή του είναι δοκιμασία τόσο του πολιτικού κλίματος στο Βερολίνο όσο και ευκαιρία για απόδειξη της «διάθεσης συνεργασίας» μεταξύ των γερμανικών κομμάτων.
Από την τελευταία άποψη, η επιλογή του Στάινμαϊερ από το SPD είναι χαρακτηριστικότατη: Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» των ισχυρότερων αντιπάλων απέναντι στο CDU της Μέρκελ, ήταν υπουργός Εξωτερικών ήδη στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (2005-2009) θέση στην οποία επέστρεψε μετά το 2013 και κράτησε μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.