Κοσμος

Ο γυμνός Ποσειδώνας της Μπολόνια «σόκαρε» το Facebook (εικόνες)

Η φωτογραφία ενός αγάλματος του 16ου αιώνα λογοκρίθηκε ως «άκρως σεξουαλική»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335822-697779.jpg

Το Facebook ζήτησε από Ιταλίδα ιστορικό Τέχνης να «κατεβάσει» από τη σελίδα τη φωτογραφία του αγάλματος του Ποσειδώνα κρίνοντας το περιεχόμενό της ως «άκρως σεξουαλικό». Το ύψους 3,2 μέτρων μπρούτζινο άγαλμα του 16ου αιώνα δεσπόζει στην πλατεία ντελ Νετούνο της Μπολόνια στην Ιταλία.

Η ιστορικός Τέχνης Ελίζα Μπάρμπαρι επέλεξε αυτή τη φωτογραφία για να «ντύσει» ένα κείμενό της με τίτλο: «Ιστορίες, παράξενα και απόψεις της Μπολόνια». Ωστόσο, το Facebook ενημέρωσε την Ιταλίδα ότι η φωτογραφία της παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης διότι «προβάλει μια εικόνα με περιεχόμενο άκρως σεξουαλικό».

Ο γυμνός Ποσειδώνας της Μπολόνια «σόκαρε» το Facebook

«Το μόνο που ήθελα ήταν να προωθήσω τη σελίδα μου αλλά φαίνεται ότι για το Facebook το άγαλμα είναι σεξουαλικού περιεχομένου και δείχνει πολύ σάρκα. Αλήθεια, ο Ποσειδώνας; Αυτό είναι τρελό» έγραψε η ιστορικός Τέχνης στη σελίδα της.

Το άγαλμα είναι έργο του 1560 του Φλαμανδού γλύπτη Ζαν ντε Μπουλόν και δείχνει τον Ποσειδώνα γυμνό να κρατά την τρίαινά του. «Τη δεκαετία του '50 στις γιορτές αποφοίτησης των μαθητών συνήθιζαν να σκεπάζουν και να καλύπτουν τον Ποσειδώνα. Ίσως το Facebook προτιμά το άγαλμα ντυμένο», έγραψε η Μπάρμπαρι σε άλλη ανάρτησή της. «Πώς γίνεται ένα έργο Τέχνης, το δικό μας άγαλμα του Ποσειδώνα, να πέφτει θύμα λογοκρισίας», αναρωτήθηκε η Ιταλίδα.

Μετά την όλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η λογοκρισία ήταν ένα λάθος προσθέτοντας ότι «η ομάδα μας διαχειρίζεται εκατομμύρια εικόνες κάθε εβδομάδα και σε ορισμένες περιπτώσεις από λάθος απαγορεύουμε διαφημίσεις. Αυτή η εικόνα δεν παραβιάζει τους κανόνες μας. Ζητούμε συγγνώμη και ενημερώνουμε τον χρήστη ότι εγκρίνουμε την ανάρτηση».

Δεν είναι το πρώτο κρούσμα λογοκρισίας στο δημοφιλές μέσο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Τον Νοέμβριο το Facebook ζήτησε συγγνώμη για το κατέβασμα της φωτογραφίας ενός πρώην πυροσβέστη με σοβαρά εγκαύματα και σημάδια. Νωρίτερα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε λογοκρίνει τη φωτογραφία-σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ με το γυμνό κορίτσι που τρέχει να σωθεί από τις βόμβες Ναπάλμ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ