- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
93 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016 σε ολόκληρο τον πλανήτη
Σε ποια περιοχή έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Ενενήντα τρεις δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους το 2016 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δηλαδή είκοσι λιγότεροι σε σύγκριση με το 2015, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).
Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό της ΔΟΔ, 93 δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί σε στοχευμένες επιθέσεις, από βομβιστικές ενέργειες ή επειδή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Άλλοι 29 εκπρόσωποι του Τύπου έχασαν τη ζωή τους σε δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, στην Κολομβία και τη Ρωσία.
Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (30) και ακολουθούν οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (28) και της Λατινικής Αμερικής (24). Οκτώ δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Αφρική και 3 στην Ευρώπη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΔ που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει 600.000 μέλη σε 140 χώρες.
Ανά χώρα, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο Ιράκ (15), το Αφγανιστάν (14), το Μεξικό (11), την Υεμένη (8), τη Γουατεμέλα (6), τη Συρία (6), την Ινδία και το Πακιστάν (5).
Μολονότι οι αριθμοί σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένοι, η ΔΟΔ προειδοποιεί ότι "οι εντεινόμενες απειλές, ο εκφοβισμός, η αυτολογοκρισία, μαρτυρούν ότι οι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου παραμένουν σε ανησυχητικό επίπεδο". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Βέλγος δημοσιογράφος Φιλίπ Λερούτ, τόνισε εξάλλου ότι τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα.
Μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις έγινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν σκότωσαν επτά δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης που επέβαιναν σε ένα μίνι-βαν του αφγανικού τηλεοπτικού καναλιού Tolo TV.
Ο απολογισμός της ΔΟΔ είναι προσωρινός, δεδομένου ότι η Ομοσπονδία δεν καταγράφει παρά μόνο τους επιβεβαιωμένους θανάτους και όχι τις εξαφανίσεις, όπως για παράδειγμα του Ζαν Μπιγκιριμάνα από το Μπουρούντι, ο οποίος αγνοείται εδώ και έξι μήνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας
Το θέμα είναι δυσάρεστο και βαρύ αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο ντούκου αν το αντιμετωπίζει δικός σου άνθρωπος
Τα καλοκαίρια ποτέ δεν ήταν δροσερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη κρύβεται
Η στρατιωτική φθορά και η οικονομική πίεση επαναφέρουν το ερώτημα για την έκβαση του πολέμου
Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους
Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της Λετονίας
Η προειδοποίηση στους κατοίκους
Ο Γκράχαμ Πλάτνερ είναι μια ακόμα υπόθεση υποψηφίου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το (ψηφιακό και μη) παρελθόν του
Σε ένα αυταρχικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική εργαλειοποιείται πλήρως για την εγχώρια πολιτική επιβίωση.
Επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ στο NBC
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα
Μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ
Ήχησαν σειρήνες, ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα
Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Μίλησε για μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής της,
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Ζητά την παρέμβαση της FIFA λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι αρχές παίρνουν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξετάζουν βίντεο
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.