Το Brexit ξεπουλάει Louis Vuitton στο Λονδίνο
Πώς η κατρακύλα της στερλίνας έχει ρίξει τις τιμές των επώνυμων προϊόντων


«Όταν κάποιος βαρεθεί το Λονδίνο, έχει βαρεθεί τη ζωή. Γιατί ό,τι παρέχει η ζωή θα το βρεις εδώ στο Λονδίνο», έλεγε το 1777 ο Βρετανός συγγραφέας Σάμουελ Τζόνσον. Από τον 18ο αιώνα στον 21ο το Λονδίνο διατηρεί τα σκήπτρα μιας συναρπαστικής πρωτεύουσας, ένας δημοφιλής προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Κακά τα ψέματα, όμως, το Λονδίνο δεν είναι ένας οικονομικός προορισμός για τον μέσο τουρίστα. Τουναντίον συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι δρόμοι του shopping στο Λονδίνο δεν περιορίζονται σε ένα εμπορικό κέντρο. Διάθεση για περπάτημα να έχεις και ώρες για να ανακαλύψεις τις προσιτές βιτρίνες της Oxford, τους υπαίθριους πάγκους του Camden, τα ιστορικά πολυκαταστήματα της Regent, τις μπουτίκ της Bond και της Mayfair ή τις ελίτ των οίκων μόδας της οδού Knightsbridge.
Από τον Ιούνιο του 2016 η πόλη του Λονδίνου έχει μπει σε μια νέα εποχή. Την εποχή του Brexit που οδηγεί τη Βρετανία μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος θα γίνει σταδιακά, αλλά ήδη η στερλίνα νιώθει τη διαφορά. Η αξία της πέφτει και η αγορά ανησυχεί. Ωστόσο, ο τουρίστας που λατρεύει τα προϊόντα πολυτελείας, τα επώνυμα brands μεγάλων σχεδιαστών θα πρέπει να ευγνωμονεί τους Βρετανούς για την επιλογή του Brexit.
Σύμφωνα με την Deloitte, προϊόντα μεγάλων σχεδιαστών και οίκων μόδας είναι πλέον πολύ πιο φτηνά στη Βρετανία, δεδομένης της ισοτιμίας δολαρίου-λίρας. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών, λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών αν το όνειρό σας είναι να κρατήστε μια αυθεντική τσάντα Louis Vuitton το Λονδίνο είναι η πόλη σας.
Η υποτίμηση της στερλίνας στην μετά Brexit εποχή έχει ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των τουριστών. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η λίρα έχει πέσει περισσότερο από 17% έναντι του δολαρίου.
Η Wall Street Journal πήρε το μοντέλο Speedy 30 της Louis Vuitton και είδε πόσο κοστίζει σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Πεκίνο. Στις 7 Οκτωβρίου η τιμή της τσάντας έγραφε στο Λονδίνο 645 λίρες ή 802 δολάρια. Η ίδια τσάντα στο Παρίσι κόστιζε 760 λίρες ή 850 δολάρια, 970 δολάρια στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο 7.450 γιουάν, ή 1.115 δολάρια.
Ο Νικ Πόουπ, υπεύθυνο στον τομέα Μόδας και Πολυτελών Ειδών της Deloitte επισημαίνει ότι η «περίοδος των ‘προσιτών τιμών’ μετά το δημοψήφισμα λειτουργεί ως πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των ειδών πολυτελείας του Ηνωμένου Βασιλείου». Η υποτίμηση του νομίσματος έχει κάνει αρκετά προϊόντα που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτα, να φαντάζουν σήμερα προσιτά.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώνουν περισσότερο χρήματα για το ίδιο προϊόν» συμπληρώνει. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο – έως και 2% για τον ίδιο μήνα πέρυσι και συνολικά δαπανήθηκαν 2,5 δισ. δολάρια.
Την αύξηση των τουριστών τόνισε και η Μιφ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος στα Westfield, ένα απ’ τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στο ανατολικό και δυτικό Λονδίνο. Η αύξηση μάλιστα άγγιξε το 70%. «Είδαμε ένα τσουνάμι τουριστών από την Κίνα να ψωνίζει μανιωδώς και σε ποσότητες προϊόντα πολυτελείας και επώνυμων σχεδιαστών», σημειώνει η Μιφ Ράιαν. Μόνο τον Αύγουστο οι Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν στα εμπορικά καταστήματα του Westfield έως και 53% περισσότερα πράγματα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015.Σύμφωνα με την Deloitte 64% των προϊόντων πολυτελείας είναι φθηνότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι οπουδήποτε αλλού.
Και δεν είναι μόνο οι τσάντες Vuitton που έγιναν πιο φθηνές. Όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC ένα Foulard Fringe Dress από τον οίκο Βalenciaga κοστίζει 400 λίρες φθηνότερα στην Βρετανία από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το κασμιρένιο αντρικό πουλόβερ Brunello Cucinelli κοστίζει σήμερα 650 λίρες ή 843 δολάρια στη Βρετανία, ενώ 942 δολάρια στο Παρίσι και 995 στην Νέα Υόρκη.
Δυστυχώς ο Νικ Πόουπ της Deloitte διευκρινίζει ότι αυτή η περίοδος των εκπτώσεων δεν θα έχει διάρκεια. Ήδη κάποια brands άρχισαν να ανεβάζουν τις τιμές τους. «Οι εταιρείες πολυτελών ειδών συνήθως και δικαίως αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη μαζική προσαρμογή των τιμών στην αγορά». Εκτός κι αν το «χαμηλό» της στερλίνας γίνει η «νέα φυσιολογική» κατάσταση για το νόμισμα των Βρετανών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή - Οι νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Τη Δευτέρα νέες συνομιλίες σύμφωνα με τον Ζελένσκι
Για 11 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα ακουγόντουσαν ισχυροί κρότοι
Η ΕΕ διατηρεί την προσέγγισή της «ειρήνη μέσω της ισχύος»
Φέρεται να γνώριζε πως το νυχτερινό κλαμπ λειτουργούσε παράνομα για δέκα χρόνια
«Δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με θεατρινισμούς»
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου
Πώς δρούσε ανενόχλητος από το 2010 μέχρι το 2021
«Αυτός ο χρόνος στο διάστημα είναι συντριπτικός» - Πέρασαν 286 ημέρες στο διάστημα
Κλινική στη Σάντα Φε διαψεύδει τις εκτιμήσεις της αστυνομίας - Νέα ερωτήματα
Οργή στην κοινή γνώμη - Προγραμματίζονται επιπλέον διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση
Βίβιαν Τζένα Γουίλσον: «Ο πατέρας μου είναι μέρος μιας καρτουνίστικα κακής κυβέρνησης»
Η γνωστή τραγουδίστρια ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την Αίγινα που ρώτησε τους κατοίκους αν πωλούνται βίλες
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε ξανά βέτο
Μια χώρα σε πένθος, ένα «γιατί» και οργή για τους 59 νεκρούς
Ζητά «η Δικαιοσύνη να αντιταχθεί στην αδικία»
Τι συνέβη - Το χρονικό της επίθεσης
Από τις εποχές ακμής των λαών, στις εποχές ακμής των συνηθειών και των εμπορικών προϊόντων
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας - Οι έξι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.