Κοσμος

Μείζον Λονδίνο: Γκρεμίζουν συνοικίες και χωριό

Για να μεγαλώσει το Χίθροου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328682-679533.jpg

Την επέκταση του αεροδρομίου Χίθρου ισοπεδώνοντας σπίτια και το χωριό Χάρμοντσγουορθ στο μείζον Δυτικό Λονδίνο αποφάσισε χτες η βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, σ΄ένα θέμα που ταλανίζει τη Βρετανία εδώ και 25 χρόνια. 

Λεπτομερέστερα, η απόφαση που πάρθηκε θα δημουργήσει έναν τρίτο αεροδιάδρομο στο ήδη μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης (75 εκ. επιβάτες / χρόνο), διευκολύνοντας την επιβατική και εμπορική κίνηση και αντισταθμίζοντας κάπως το Brexit. Το πρότζεκτ θα δώσει 77.000 θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,75%, αλλά θα έχει κόστος κατασκευής τουλάχιστον 18,5 δισ. στερλίνες, θα λειτουργήσει το 2015 το νωρίτερο, θα αυξήσει κατά πολύ μόλυνση - ηχορύπανση και -κυρίως- θα εξαφανίσει τις κατοικίες χιλιάδων ανθρώπων, με αποζημίωση που θα φτάσει τουλάχιστον 2,6 δισ. στερλίνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπόρις Τζόνσον, που εκλέγεται κοντά στο Χίθροου, διαφωνεί, όπως και ο δήμαρχος Λονδίνου κ. Σαντίκ Καν. Διαφώνησε επίσης και παραιτήθηκε από την έδρα του ο συντηρητικός βουλευτής κ. Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Λονδίνου. Από τις αρχές του Οκτώβρη, όσο το θέμα "ψηνόταν", είχαν αρχίσει  έντονες διαμαρτυρίες (φωτογραφία). 

Η ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου στη Βουλή δεν αναμένετα εύκολη για την πρωθυπουργό κ. Τερέζα Μέι, που κάποτε ήταν κι αυτή αντίθετη στην επέκταση του Χίθροου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ