Κοσμος

Αϊτή: Τουλάχιστον 842 νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου - 600.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό στη Φλόριντα

Καταστροφική και θανατηφόρα δύναμη της φύσης - τι είπε ο Ομπάμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326849-675069.png

Τους 842 έφθασαν οι νεκροί στην Αϊτή από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου και υπάρχουν φόβοι ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα αυξηθούν καθώς σταδιακά οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα και είχαν αποκλειστεί. 

Την ίδια ώρα τις 600.000 φθάνουν εξάλλου τα νοικοκυριά στη Φλόριντα που δεν έχουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει ο τυφώνας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ.

«Θα έχουμε και νέες διακοπές ρεύματος», είπε ο κυβερνήτης, προειδοποιώντας για ισχυρές πιθανότητες πλημμυρών στην περιοχή του Τζάκσονβιλ και πρόσθεσε ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

Προειδοποίηση και από τον πρόεδρο Ομπάμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων, αλλά και η άνοδος των υδάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους, όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», επισήμανε ο κ. Ομπάμα. «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή το σπίτι της, στην κομητεία Σεντ Λούσι (κεντρική Φλόριντα) αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να τις παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να πεθάνει.

Το μάτι του κυκλώνα, το οποίο υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει τις ακτές της Φλόριντα, με κατεύθυνση προς τον βορρά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ