Κοσμος

Υπό το φόβο του τυφώνα Μάθιου αδειάζουν τα νοτιοανατολικά παράλια των ΗΠΑ (εικόνες)

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Hurricane Matthew bears down on US after hammering Haiti and Cuba

Υπεράνθρωπη προσπάθεια καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία και οι ομάδες διάσωσης στην Αϊτή για να φτάσουν στις περιοχές που επλήγησαν από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον δέκα είναι τα μέχρι στιγμής θύματα του καταστροφικού τυφώνα. Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής αναβλήθηκαν εξαιτίας της καταστροφής.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η εκκένωση των νοτιοανατολικών παραλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτοικοι στις πολιτείες της Φλόριντα και στη Νότια Καρολίνα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και εφοδιάζονται με τρόφιμα. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται έξω από τα βενζινάδικα μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ και των κυβερνητών των πολιτειών προς τους πολίτες να αφήσουν τα σπίτια τους ή να προετοιμαστούν για τον καταστροφικό τυφώνα Μάθιου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι «μια σοβαρή καταιγίδα». Ο Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων και δήλωσε ότι οι κυβερνήτες στις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, χτύπησε τις Μπαχάμες μετά από καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή, και αφού άφησε τουλάχιστον 17 νεκρούς στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από τη βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ