Κοσμος

Ο τυφώνας Μάθιου σφυροκοπάει την Αϊτή (εικόνες)

Η χώρα απειλείται με «ανθρωπιστική κρίση» του μεγέθους μετά το σεισμό του 2010

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326527-674234.jpg
EPA/Alejandro Ernesto

Στο έλεος του πιο ισχυρού τυφώνα της τελευταίας δεκαετίας στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής βρίσκεται η Αϊτή, η οποία σφυροκοπείται από ανέμους με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων της ώρα, ισχυρές βροχοπτώσεις και επικίνδυνες καταιγίδες.

Τυφώνας Μάθιου

Ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος έφτασε στην κατηγορία 4, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή αρκετών ανθρώπων στην Αϊτή και στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η νότια Αϊτή είναι πλέον τελείως αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας της κατάρρευσης γέφυρας που τη συνδέει με την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η χώρα απειλείται με νέα «ανθρωπιστική κρίση» του μεγέθους του καταστροφικού και πολύνεκρου σεισμού του 2010.

Τυφώνας Μάθιου

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια και υπάρχουν πληροφορίες για άνευ προηγουμένου συνωστισμό στα νοσοκομεία του νησιού, στο οποίο παρατηρούνται επίσης ανησυχητικές ελλείψεις αποθεμάτων πόσιμου νερού.  Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν ένα κύμα έπληξε το σπίτι του στην παραλιακή πόλη Πορτ Σαλούτ.

Ο Μάθιου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις όπου το ύψος του νερού θα ανέλθει μεταξύ 38 και 63 εκατοστών στη νότια Αϊτή ενώ τα κύματα θα ανέλθουν σε 1 μέτρο, σύμφωνα με το NHC. Βροχές θα πλήξουν επίσης το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και την ανατολική Κούβα με το νερό στα 20-30 εκατοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50 εκατοστά.

«Μεγάλη άνοδος των υδάτων και κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές, είναι πιθανές εξαιτίας των βροχοπτώσεων στο νότια και βορειοδυτική Αϊτή, τη νοτιοδυτική Δομινικανή Δημοκρατία και την ανατολική Κούβα» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Τυφώνας Μάθιου

Οι αρχές πολιτικής προστασίας γνωστοποίησαν ότι 130 παιδιά απομακρύνθηκαν με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο στην πρωτεύουσα, από ένα ορφανοτροφείο στην περιοχή Σιτέ Σολέιγ, την μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής. Η Unicef προειδοποιεί ότι περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν εξαιτίας των καταστροφών που προκαλεί ο τυφώνας Μάθιου. Την ίδια ώρα, οι Αρχές απομάκρυναν 1000 κρατουμένους από τουλάχιστον τέσσερις φυλακές προς ασφαλέστερες τοποθεσίες.

Τυφώνας Μάθιου

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010 όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ