- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ραμί Αντάμ: Ο άνθρωπος που έχει κάνει το λαθρεμπόριο... παιχνίδι (εικόνες, video)
Ταξιδεύει από τη Φιλανδία στη Συρία φορτωμένος με κούκλες, παιχνίδια και παιδικά χαμόγελα
Η Μιράλ Χαλάγκι ήταν τεσσάρων ετών, όταν οι στρατιώτες εισέβαλαν μέσα στο σπίτι της στην Συρία. Βασάνισαν και σκότωσαν τον πατέρα της μπροστά στα μάτια της. Έφυγαν με τη μητέρα της, την οποία δεν έχει ξαναδεί από τότε. Σήμερα η Μιράλ είναι έξι ετών και ζει σε καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Ιντλίμπ. Σπάνια μιλάει με άλλα παιδιά, ακόμη πιο σπάνια χαμογελά. Εκτός κι αν εμφανισθεί στον καταυλισμό ο αγαπημένος της επισκέπτης, ο οποίος ταξιδεύει από τη μακρινή Φινλανδία στη Συρία με ένα φορτίο παράνομο και παιχνιδιάρικο. Το όνομά του είναι Ραμί Αντάμ και στη Συρία είναι γνωστός με το παρατσούκλι ο «λαθρέμπορος των παιχνιδιών».

Από την έναρξη του εμφυλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Αντάμ έχει ταξιδέψει από τη Φινλανδία στη Συρία περισσότερες από 12 φορές. Έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, έχει ξεγλιστρήσει από δεκάδες συνοριακά φυλάκια και σύνορα και κάποιες φορές χρειάστηκε να αποφύγει ελεύθερους σκοπευτές και βόμβες. «Στεναχωριέμαι και πονάω με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μου. Ως Σύρος ήθελα να κάνω κάτι, κάπως να βοηθήσω και έτσι αποφάσισα να γυρίσω πίσω» λέει ο Αντάμ στο αμερικανικό κανάλι NBC.

Ο 44χρονος άνδρας γεννήθηκε στο Χαλέπι, αλλά μεγάλωσε στο Ελσίνκι. Ζει εκεί μαζί με τη σύζυγό του και τα έξι παιδιά τους. Αποφάσισε να γυρίσει πίσω στη Συρία για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια. Αρχικά είχε αποφασίσει να μεταφέρει τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης, αλλά η 3χρονη κόρη του Γιασμίν είχε μια άλλη, καλύτερη ιδέα. «Μπαμπά, εγώ έχω πολλά παιχνίδια. Μπορώ να σου δώσω κάποια» μου είπε η Γιασμίν. «Κάπως έτσι στο πρώτο ταξίδι μου στη Συρία κατέληξα να μεταφέρω εκτός από τρόφιμα και χρήματα και μια σακούλα γεμάτη με κούκλες Μπάρμπι και άλλα παιχνίδια».
Τα τρόφιμα και τα χρήματα δεν εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα παιδιά του προσφυγικού καταυλισμού. Μόλις, όμως, είδαν τα παιχνίδια «γούρλωσαν τα μάτια και έλαμψε από χαρά το πρόσωπό τους».
«Αυτά τα παιδιά έχασαν την παιδική τους ηλικίας. Έξι χρόνια τώρα έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι παιδί. Το πιο θλιβερό είναι όμως ότι μετά από έξι χρόνια πολέμου ο κόσμος έχει ξεχάσει αυτά τα παιδιά». Η μοναχική αποστολή του Αντάμ έχει εξελιχθεί σε μια συλλογική προσπάθεια με την ομπρέλα της μη κυβερνητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Κοινότητας Συρίας-Φινλανδίας», η οποία συγκεντρώνει δωρεές παιχνιδιών από όλη την Ευρώπη. Έχει αναλάβει την φροντίδα 420 ορφανών και μέχρι στιγμής έχει χτίσει τέσσερα σχολεία σε καταυλισμούς προσφύγων στη Συρία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδικάστηκε σε θάνατο έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης
Ο Τζέιμς ΜακΚρέρι Β΄ αποχώρησε από το έργο τον Οκτώβριο του 2025
Tα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα
Ο δημοσιογράφος δεν την δέχεται
Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος
Ένα χάσμα μεγαλύτερο του ενός αιώνα
Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα - Η αναζήτηση μιας «ενδιάμεσης» λύσης
Ο πρώην παραγωγός αναμένεται να ακούσει νέα ποινή και στην Καλιφόρνια
Ο κόπος ανταμείφθηκε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για ειρήνη - Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία
Σκληρή κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες
Δημοσκοπικό αδιέξοδο για το CDU, με την AfD να παγιώνει το προβάδισμά της
Η δημόσια τηλεόραση NPO παίρνει τη σκυτάλη μετά την αποχώρηση του Avrotros
Η παρέμβασή του έγινε πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η γυναίκα αρνείται τις καταγγελίες, ενώ οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της προσπάθησε να την παγιδεύσει
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της συλλογής του
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε νέο σημείο έντασης γύρω από τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από την πτώση
Επί τάπητος εμπόριο, AI και γεωπολιτικές διαφορές
«Έπρεπε να είχα διακόψει κάθε επαφή μαζί του νωρίτερα», δήλωσε ο νορβηγός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.