Κοσμος

Τι κάνουν τόσα σοκολατένια αυγά στοιβαγμένα στα σύνορα των ΗΠΑ;

Φαντάσου αποθήκες τελωνείων γεμάτες σοκολάτες. Κι όμως, θεωρούνται επικίνδυνα, απαγορεύονται και κατάσχονται. 

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317828-626129.jpg

Φαντάσου αποθήκες τελωνείων γεμάτες σοκολάτες. Κι όμως, επειδή τα πλαστικά δωράκια που περιέχουν θεωρούνται επικίνδυνα, απαγορεύονται και κατάσχονται.

Με νόμο του 1938 απαγορεύονται στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όλα τα γλυκά που μέσα περιέχουν μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταπιεί ένα παιδάκι. Είχε προηγηθεί καθώς λέγεται ένα τραγικό ατύχημα όπου ένα μικρό παιδάκι είχε πνιγεί επειδή είχε κατά λάθος καταπιεί ένα τέτοιο παιχνίδι. Έκτοτε λοιπόν κάθε προϊόν που μέσα περιλαμβάνει μη φαγώσιμο προϊόν απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην αμερικανική επικράτεια.

Με την ίδια λογική απαγορεύεται και η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στις ΗΠΑ και εδώ οι τελωνειακοί δεν αστειεύονται. Μερικές εκατοντάδες δολάρια υπολογίζεται το πρόστιμο και φυσικά κατάσχονται όλα τα λεγόμενα αυγά-έκπληξη και άλλα τέτοιου τύπου γλυκά στα σύνορα. Το πρόβλημα υπήρχε κυρίως με τα σύνορα με τον Καναδά όπου κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα πόσα σοκολατένια αυγά βρίσκονται στις αποθήκες. Μόνο για το 2011 έχει γραφτεί ότι 60.000 σοκολατένια αυγά με δωράκι κατασχέθηκαν στα συγκεκριμένα σύνορα από ταξιδιώτες και από ταχυδρομικά δέματα. Την προηγούμενη χρονιά ήταν περίπου τα μισά (25.000). H μαύρη αγορά των σοκολατένιων αυγών στις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπολογιστεί, λέγεται όμως ότι 800.000 τέτοια προϊόντα περνούν λαθραία κάθε χρόνο. Η συμβουλή που δίνουν τελικά όλοι; Φάτε τα σοκολατένια αυγά σας πριν περάσετε τα σύνορα για να μην μπλέξετε.

Η λύση βρέθηκε με την πλαστική κάψουλα που βρίσκεται μέσα στο αυγό και κρύβει μέσα το παιχνίδι. Εκτός του ότι ξεχωρίζει σαφώς τα δύο προϊόντα, καθώς δεν είναι εύκολο να ανοίξει, θεωρείται ότι κανένα παιδί σε μικρή ηλικία δεν μπορεί να φτάσει στο παιχνίδι μόνο του χωρίς τη βοήθεια ενός μεγάλου. Πριν λίγες μέρες, ένα ατύχημα στη Γαλλία όπου ένα κοριτσάκι 3,5 ετών πνίγηκε από κατάποση πλαστικού παιχνιδιού άνοιξε ξανά το θέμα διεθνώς. Για τις χώρες της Ευρώπης, μία οδηγία της Ε.Ε. του 2009 απαγορεύει τα παιχνίδια που συνδυάζονται με τρόφιμο και που είναι προσβάσιμα μόνο μετά την κατανάλωση του προϊόντος. Τα σοκολατένια αυγά, τα παγωτά κυπελλάκι με τα δωράκια κάτω από τη βάση και άλλα τέτοια προϊόντα δεν συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση αφού θεωρείται ότι μπορεί κάποιος να ανοίξει το δώρο χωρίς να έχει πριν φάει το γλυκό.

Facts:

-Το 2012 δύο φίλοι από το Σιάτλ επιστρέφοντας από ένα ταξίδι από το Βανκούβερ, ξόδεψαν 2μιση ώρες στα σύνορα και απειλήθηκαν με 2.500 δολάρια πρόστιμο ανά αυγό επειδή στις αποσκευές τους βρέθηκαν έξι σοκολατένια αυγά – έκπληξη που έφεραν για να κεράσουν την παρέα τους komonews.com

-Την ίδια χρονιά ένα petitions υπέρ των σοκολατένιων αυγών και κατά της απαγόρευσής τους συγκεντρώνει κάτι λιγότερο από 5000 υπογραφές που όμως δεν αρκούν.

-To 2013 ο Dale Lawson που έκανε βόλτα το σκυλί του στην Ουάσινγκτον είδε να έχει στο στόμα του μία σοκολάτα. Την πήρε και είδε ότι μέσα είχε μία πλαστική κάψουλα. «Νόμιζα ότι ήταν ναρκωτικά αλλά μετά την άνοιξα και είδα ότι περιείχε μία πλαστική αλεπού ντυμένη σαν πριγκίπισσα. Αμέσως κάλεσα την αστυνομία», δήλωσε

-Το 2015 μία οικογένεια που έφτασε οδικώς από τον Καναδά στις ΗΠΑ με τα παιδιά της, είχε στις αποσκευές της 10 σοκολατένια αυγά – έκπληξη για το ταξίδι. Όχι μόνο κατασχέθηκαν όλα αλλά πλήρωσε και 1.200 δολάρια για κάθε αυγό (12.000 συνολικά!) πρόστιμο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ