Κοσμος

«Αγνοήσαμε τους τραυματίες, κυνηγήσαμε τους δράστες»

Μαρτυρίες και δεδομένα για τη σφαγή της Καλιφόρνιας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
308046-232135.jpg

Ο κ. Μαικ Νάντεν, ένας από τους αστυνομικούς που κυνήγησαν, μπλοκάρισαν το αυτοκίνητο διαφυγής και τελικά σκότωσαν το ζευγάρι των δραστών της μαζικής δολοφονίας την Τετάρτη, σε Κέντρο Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (Σαν  Μπερναρντίνο,  Καλιφόρνια, ΗΠΑ), δήλωσε: «Είδαμε νεκρούς, κι έπρεπε ν΄ αφήσουμε πίσω μας τους τραυματίες, γιατί έπρεπε να κυνηγήσουμε τους δράστες. Η σφαγή ήταν ανείπωτη, αλλά σκοπός μας ήταν να τους εντοπίσουμε και να λογαριαστούμε μαζί τους» 

Ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής κ. Τζάροντ Μπούρζουαν δήλωσε: «Οι δράστες είχαν προετοιμαστεί και για δεύτερη επίθεση».

Ο κ. Ντέιβιντ Μπόουντιτς (FBI) είπε: «Είχαν ολοφάνερα κάποια αποστολή. Αυτό το ξέρουμε. Δεν ξερουμε γιατί. Δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος τους ή αν κάτι τους ώθησε να το κάνουν ξαφνικά». 

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα τοποθετήθηκε ως εξής: «. To FBI ανέλαβε την υπόθεση. Η επίθεση είναι πιθανό να σχετίζεται με την τρομοκρατία. Είναι επίσης πιθανό να έχει σχέση με το χώρο εργασίας». (Σ.Σ. Το τελευταίο επειδή ο βασικός μακελάρης εργαζόταν στο χώρο της Υγείας, σε δομή του οποίου έγινε η επίθεση, ενώ ένα τουλάχιστον από τα θύματα, ο Νικόλαος Θαλασσινός, ήταν συνάδελφός του).

Μερικά βασικά δεδομένα από το μακελειό της Τετάρτης: 

· Δράστες ήταν το παντρεμένο ζευγάρι των νεαρών μουσουλμάνων Σαϊέντ Φαρούκ και Τασφίιν Μάλικ

· Στην επίθεση σκοτώθηκαν 14 άτομα από 26 – 60 χρονώ και τραυματίστηκαν 27, ενώ ρίχτηκαν 75 σφαίρες

· Στο χώρο της επίθεσης βρίσκονταν 75-80 άτομα 

· Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί στο ίδιο Κέντρο δεν εξερράγησαν, ίσως λόγω προβλήματος πυροδότηση;

· Το αυτοκίνητο διαφυγής του ζευγαριού μπλοκαρίστηκε με μάχη στην οποία οι φονιάδες σκοτώθηκαν, αφού έριξαν επίσης 75 σφαίρες, τραυματίζοντας δυο αστυνομικούς

· Το ζευγάρι είχε μαζί του 1.600 σφαίρες. Στο σπίτι είχαν άλλες 3.000, 12 έτοιμες βόμβες και υλικά για την κατασκευή άλλων

· Προτού ξεκινήσουν την επίθεση, είχαν αφήσει το μικρό παιδί τους στη γιαγιά

· Τώρα ελέγχονται οι υπολογιστές τους

· Ήταν η μαζικότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά το Νιούτον του Κονέκτικατ, με 26 νεκρούς από το 2012.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ