Κοσμος

Οι αυτονομιστές προελαύνουν με το λάβαρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Marek Magierowski για τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20989-51244.jpg

Από το πολωνικό μηνιαίο περιοδικό Uważam Rze


Η Σκωτία, όπως η Καταλονία και η αυτό-ανακηρυσσόμενη ανεξάρτητη Παντάνια της βόρειας Ιταλίας, μιλάει ανοικτά υπέρ της απόσχισής της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Marek Magierowski υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι περιοχές καταφεύγουν στο επιχείρημα του ευρωπαϊκού ιδεώδους, παρόλο που η ενδεχόμενη ανακήρυξή τους σε αυτόνομες, ανεξάρτητες χώρες προβληματίζει και ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πολωνός αρθρογράφος πιστεύει ότι οι αυτονομιστικές τάσεις έβρισκαν πάντα πρόσφορο έδαφος στις αθλητικές διοργανώσεις και στις οπαδικές συμπεριφορές. «Πού οφείλει τη διασημότητά του ο Ζεράρ Πικέ; Καταρχάς, στο ότι είναι ένας εξαιρετικός μπαλαδόρος, κολώνα της εθνικής Ισπανίας και της Μπαρσελόνα. Δεύτερον στο ότι είναι ο αρραβωνιαστικός της Κολομβιανής σταρ, Σακίρα. Και τρίτον γιατί δηλώνει φανατικός Καταλανός».

Είναι αυτός που την περασμένη άνοιξη στο Ελ Κλάσικο του ισπανικού πρωταθλήματος μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρσελόνα γύρισε στους φανατικούς οπαδούς της πρώτης και φώναξε «Ισπανάκια με το προβάδισμα των οκτώ πόντων έχουμε ήδη το πρωτάθλημα στο χέρι. Τώρα το μόνο που μας μένει είναι να κατακτήσουμε το κύπελλο του βασιλιά. Του δικού σας βασιλιά».

«Βασικά ο Πικέ βγήκε μπροστά και είπε ανοικτά αυτό που σκέφτονται όλοι οι Καταλανοί. Θα ήθελαν η Μπάρτσα να κατεβαίνει ως εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να σηκώνει την κούπα για την Καταλονία και όχι για τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας», σχολιάζει ο Magierowski και διευκρινίζει πως «ο αθλητισμός είναι το τέλειο σκηνικό των αυτονομιστικών εκδηλώσεων».

Το 2014 οι Σκωτσέζοι θα διενεργήσουν δημοψήφισμα για την ανακήρυξή τους σε ανεξάρτητο κράτος. Χρόνια τώρα έχουν δική τους εθνική ομάδα και πάντα στηρίζουν τους αντιπάλους της Αγγλίας.

«Μέχρι τώρα οι δρόμοι των πόλεων ήταν το αγαπημένο πεδίο μάχης των αυτονομιστών. Σε διάφορες γωνίες της Ευρώπης αυτονομιστές άφηναν βόμβες σε εμπορικά καταστήματα, σκότωναν αστυνομικούς ή έκαναν απεργίες πείνας. Τις περισσότερες φορές το κράτος υπό το φόβο της διάλυσης απαντούσε με τυφλή βία. Τα τελευταία, όμως, χρόνια τα πολιτικά ήθη και έθιμα έχουν αλλάξει. Πλέον οι υπερασπιστές των αυτονομιστικών τάσεων κατέχουν υπουργικές θέσεις, έχουν διεισδύσει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προωθούν την τοπικιστική ατζέντα χρησιμοποιώντας το χαρτί του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και της περιφερειακής πολιτικής».

Δηλαδή όπως γράφει ο Magierowski οι αυτονομιστές διατείνονται ότι η ανεξαρτησία της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων ή της Σκωτίας δεν πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες στο βρετανικό και ισπανικό έθνος. Κι αυτό διότι η ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως άλλως θα αποδυναμώσει την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. Κάθε χρόνο οι εθνικές ηγεσίες παραδίδουν αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Γιατί λοιπόν να μην δώσουν λίγη εξουσία και στο Εδιμβούργο ή στην Βαρκελώνη;», αναρωτιέται ο Magierowski.

Χρησιμοποιώντας το χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αυτονομιστές έβγαλαν από πάνω τους τη ρετσινιά του «φανατικού», του «ακραίου». Και οι εθνικές ηγεσίες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να καταδικάσουν τις αυτονομιστικές τους θέσεις.

Τέλος η νέα μόδα παντού στην Ευρώπη είναι η προώθηση της περιφέρειας, η διαφύλαξης της τοπικής κληρονομιάς. «Όλοι υπερασπίζονται τις διαλέκτους και κάνουν τα πάντα για να μην χαθούν. Και όλοι προτιμούν πια το ντόπιο», καταλήγει ο Magierowski σημειώνοντας ένα τελευταίο παράδειγμα: στην Ισπανία ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια των Χριστιανοδημοκρατών της Καταλονίας. Οι Καταλανοί μπήκαν με 16 βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο. Και η ανταμοιβή τους; Έχουν καταφέρει να πετυχαίνουν συνεχείς εξαιρέσεις από το μεταρρυθμιστικό πακέτο λιτότητας μόνο για την Καταλονία τους.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ