Κοσμος

Χριστούγεννα στη Γιάφα

1876-644.jpg
Τατιάνα Μιχαλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2009-17678.jpg

Αποφάσισα να στολίσω το σπίτι και η μοναδική, ουσιαστικά, επιλογή μου ήταν η Γιάφα, η αραβική γειτονιά της πόλης, με το επίσημο όνομα Τελ Αβίβ-Γιάφα.

Καθώς κοντοζύγωναν τα Χριστούγεννα και στο Τελ Αβίβ, ξαφνικά ένιωσα να μου λείπει η μαμά μου, οι κουραμπιέδες και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αποφάσισα, λοιπόν, να στολίσω το σπίτι και η μοναδική, ουσιαστικά, επιλογή μου ήταν η Γιάφα, η αραβική γειτονιά της πόλης μου, το επίσημο όνομα της οποίας είναι Τελ Αβίβ-Γιάφα.

Περπατώντας στους δρόμους της, που διόλου δε θυμίζουν το cool downtown του Τελ Αβίβ, αλλά μυρίζουν μπαχάρια και ζωή, έμεινα έκπληκτη βλέποντας παντού μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα στολίδια! Μα πώς; Γιατί στη μουσουλμανική γειτονιά; Μα γιατί στη Γιάφα ζουν πολλοί άραβες χριστιανοί.

Οι αραβικής καταγωγής χριστιανοί πολίτες του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν το 10% των αράβων πολιτών της χώρας και το 1,7% του συνολικού πληθυσμού της. Εάν το ζήτημα της ταυτότητας των παλαιστινιακής καταγωγής μουσουλμάνων που έχουν πολιτογραφηθεί στο Ισραήλ είναι περίπλοκο, τότε φανταστείτε τι θα πει χριστιανός, άραβας και Ισραηλινός ταυτόχρονα.

Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό πανταχόθεν. Για τους εβραίους ισραηλινούς είναι άραβες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για τους μουσουλμάνους άραβες ισραηλινούς, πάλι, είναι προδότες του Αλλάχ. 

Έπιασα κουβέντα με το νεαρό που μου πούλησε τα μπιρμπιλωτά στολίδια μου. Ήταν από την Ιερουσαλήμ. «Τι είσαι περισσότερο; Άραβας, ισραηλινός ή χριστιανός;». Σήκωσε τους ώμους: «Που να ξέρω!», απάντησε χαμογελαστά.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1137586.html

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ