- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ντροπή να φοβάστε τον Γκέερτ Βίλντερς
O Ολλανδός βουλευτής, Φρανς Βάισγκλας στην De Volkskrant
Από την ολλανδική Volkskrant
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην Ολλανδία το ρατσιστικό σκεπτικό του καινούργιου site του ακροδεξιού κόμματος PVV (Κόμμα της Ελευθερίας). Πρωταγωνιστής ο ηγέτης του κόμματος, Γκέερτ Βίλντερς και συνήθης προβοκάτορας του Ισλάμ. Αυτή τη φορά τα έβαλε με τους μετανάστες από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι πρεσβευτές δέκα κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης διαμαρτυρήθηκαν με ανοικτή κοινή επιστολή τους στην ολλανδική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο. Κάλεσαν τις ηγεσίες των ολλανδικών κομμάτων να απορρίψουν αυτή την «άθλια πρωτοβουλία». Και ο επικεφαλής του PVV απάντησε: «Κρίμα το χαρτί».
«Ντροπή στην κυβέρνηση που φοβάται τον Γκέερτ Βίλντερς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant και ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού, Φρανς Βάισγκλας γράφει:
«Η ιστοσελίδα στήθηκε για να δώσει βήμα διαμαρτυρίας στους Ολλανδούς που δυσανασχετούν από την παρουσία μεταναστών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στη χώρα τους. Κάποιοι είδαν την κίνηση ως παιχνίδι και απάντησαν με τη δημιουργία μιας άλλης ιστοσελίδας που βάζει στο στόχαστρο τους κατοίκους της περιοχής Λίμπουργκ – την ιδιαιτέρα, δηλαδή, πατρίδα του Γκέερτ Βίλντερς.
Και οι δύο ιστοσελίδες είναι ρατσιστικές και καταδικαστέες. Και οι δύο παραβιάζουν το πρώτο άρθρο του Συντάγματός μας, το οποίο διακηρύσσει την ισότητα όλων όσων ζουν σε ολλανδικό έδαφος και απαγορεύει κάθε είδους διάκριση.
Στόχος του Κόμματος της Ελευθερίας δεν είναι να ασχοληθεί σοβαρά ή να καταγγείλει πραγματικά προβλήματα. Θέλει απλά να στιγματίσει μια ομάδα ανθρώπων. Μετά τους μουσουλμάνους και τους Έλληνες, ήρθε η σειρά των Πολωνών. Ποιοι θα είναι άραγε οι επόμενοι; «Είναι το καινούργιο παιχνιδάκι του PVV», σχολίασε εύστοχα η Γιολάντ Σαπ του κόμματος της Αριστεράς.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δεν πήρε θέση. Μόνο δήλωσε ότι «εάν ο Βίλντερς το παρατραβήξει, θα πω κάτι. Δεν είμαι αρμόδιος για να σχολιάζω τι κάνει ένα κόμμα όπως το PVV». Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν καταδίκασε μια κίνηση που ολοφάνερα παραβιάζει τα δικαιώματα κάποιων συμπολιτών μας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε αμέσως την ιστοσελίδα παραπόνων με πρώτη την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ. Η απάντηση του Βίλντερς δεν ξάφνιασε: «Οι Βρυξέλλες ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».
Ο Μαρκ Ρούτε – και όλοι οι εκπρόσωποι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό με την α λα καρτ στήριξη του PVV – θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κομισιόν και το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να καταδικάσουν το site. Μήπως όμως φοβούνται μην χάσουν την στήριξη των ακροδεξιών; Μήπως φοβούνται το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης; Ντροπή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Αυστηρή κριτική για την μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ένα ζευγάρι παραμένει ατάραχο σε καφετέρια κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου εν μέσω επεισοδίων
Οι αντιδράσεις για τη σάτιρά του δημιουργού του «Seinfeld» και του «Curb your Enthusiasm»
Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και οι γονείς ενημερώθηκαν να παραλάβουν τα παιδιά τους
Kαθώς καταρρέει το πολιτικό κέντρο
Γιατί το κάνει - Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν
Χαρακτήρισε τους νέους που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ως άτομα με ψυχολογικά προβλήματα
Αυτοκινητοβιομηχανία και μεταλλουργία έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά
Drone κατέγραψε εικόνες καταστροφής
«Να προστατευτεί το δικαίωμα στη διαδήλωση»
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνύ ζητά τοπικές ή μερικές απαγορεύσεις για την προστασία καταστημάτων
Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Κίεβο
Μια κίνηση δισεκατομμυρίων λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές που θυμίζει τις εξαγγελίες Τραμπ
Τι μπλοκάρει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες
Εξαπλώνονται οι διαμαρτυρίες
Συνεχίζεται το τεταμένο κλίμα στην γαλλική πρωτεύουσα
Η Έλεν Χέινς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.