Κοσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στη Σκοτία: Η πρωθυπουργός ξεκινά διαπραγματεύσεις για παραμονή στην ΕΕ

Ορατό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131844-299502.jpg

Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έλαβε την εντολή από το υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσει «άμεσες συζητήσεις» με τις Βρυξέλλες, προκειμένουο να «προστατευτεί η θέση της Σκοτίας στην ΕΕ».

Σημειώνεται ότι στη Σκοτία το Bremain επικράτησε με ποσοστό της τάξης του 60%.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσουμε άμεσα συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές επιλογές προκειμένου να προστατευθεί η θέση της Σκοτίας στην ΕΕ.

»Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ορίσω μια συμβουλευτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από ειδικούς που μπορούν να συμβουλεύσουν εμένα και τη σκοτσέζικη κυβέρνηση σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, νομικών, οικονομικών και διπλωματικών» ανέφερε η Στέρτζον.

Οι ενέργειες αυτές κάνουν ορατό το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματαος για ανεξαρτηητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (της Σκωτίας) αποτελεί σαφώς μια επιλογή που χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και βρίσκεται πράγματι πάνω στο τραπέζι», είπε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν ζωντανά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ